Ужгородський аеропорт закрито

Роботу міжнародного аеропорту «Ужгород» заблоковано. Останній авіарейс звідси було здійснено минулого четверга (18.02), після чого Державіаслужба призупинила дію сертифікату авіаційної безпеки аеропорту, повідомляється на офіційному сайті голови Закарпатської ОДА Геннадія Москаля.

Яким чином відновити повітряне сполучення на Закарпатті, на місці з’ясовували голова ОДА Геннадій Москаль та голова обласної ради Михайло Рівіс.

– У роботі аеропорту дійсно виявили купу грубих порушень, – повідомляє Москаль. – Оперативна розробка силовиків показала, що на борт повітряного судна можна без проблем пронести вибуховий пристрій чи провести терористів. Всупереч вимогам та інструкціям, територія аеропорту не огороджена, площа біля злітної смуги заросла густими чагарниками, у яких завелися дикі звірі. Коли ми пройшлися туди, з-під ніг вискакували зайці, а з кущів прямо на злітну смугу вибігла козуля! Частину землі, що прилягає до пошкодженої огорожі, ужгородці з сусідніх багатоповерхівок тихенько «приватизували» й вирощують там овочі та фрукти, наче в себе на дачі. І це – режимний об’єкт!

За станом аеропорту не слідкували вже багато років, що й призвело до припинення його роботи.

За результатами проведеної на місці наради Г.Москаль доручив провести ряд заходів для усунення вказаних порушень .

– Перше – аеропорт укладе договір із воєнізованою охороною й збільшить її штат, – зазначає голова ОДА. – Друге – тут буде встановлено сучасну рамку металошукача (теперішня не діє, я безперешкодно проніс через неї зв’язку ключів). Третє – проведуть реконструкцію частини будівлі для прийому пасажирів, як того вимагають інструкції. І головне – найближчим часом усі чагарники по периметру аеропорту викорчують, після чого територія буде огороджена спеціальним парканом, як того вимагають заходи безпеки. Загалом необхідно встановити близько шести кілометрів паркану. На всі ці заходи вже заплановані кошти, частина яких із обласного бюджету, а решта – з Державного фонду регіонального розвитку. Виконати вказані роботи неможливо в стислий термін, однак якщо ми надамо план-графік із джерелами фінансування, Державіаслужба відновить роботу аеропорту. І тоді з Ужгорода знову можна буде дістатися до Києва за півтори – дві години.

moskal.in.ua