За відродження закарпатських вин візьмуться

У середу, 24 лютого, за підтримки Міністерства аграрної політики та продовольства за участі фахівців, експертів, науковців, депутатів різних рівнів проходить  Перший національний виноробний форум,

на якому розглянуть актуальні питання та проблеми виноградно-виноробної галузі, шляхи підвищення конкурентоспроможності української виноробної продукції в нових економічних умовах, диверсифікації ринків збуту, вдосконалення державного регулювання та фіскальної політики у цій сфері тощо.

Як зазначив голова Закарпатської облради Михайло Рівіс, за результатами роботи форуму будуть напрацьовані чіткі рекомендації зі стабілізації виноробної галузі.
Загальновідомо, що рельєфна місцевість Закарпаття сприяє розвитку виноградарства, яке має свою цікаву історію. Ще в сиву давнину наші вина були на королівських столах. Їх цінували за цілющі властивості, вишуканий смак. Чи не тому їх донині називають елітним напоєм.

За часів влади чехів у Закарпатті виноградні плантації збільшувались. За – Радянського Союзу створювались розсадницькі бази, виноробні заводи. Коли Україна стала незалежною, діяла навіть відповідна державна програма з підтримки розвитку виноградників. Та в  2005 році при внесенні змін до Закону України про державний бюджет України прийнято, що плата за ліцензію для виробників вина становить 250 тис. Ця норма й підірвала економіку більшості  підприємств АПК Закарпатської області,які займались виноробством. На даний час вартість ліцензії для виробників  складає 500 тис. грн.

За даними фахівців департаменту агропромислового розвитку ОДА, виноробні підприємства Закарпатської області мають потужності переробки близько 60,0 тис. тонн винограду, з розливу вин виноградних – 8400,0 тис. дал у рік та коньяку 700,0 тис. дал у рік. Разом з тим, під ці обсяги виробництва необхідно розвивати сировинну базу, а дане питання сьогодні є проблемним для регіону.

Слід відмітити, що трансформаційні процеси внаслідок реформування земельних відносин вплинули на структуру площ виноградних насаджень та виробництва винограду. Якщо у 1990 році питома вага площ виноградних насаджень товарного сектору у загальній площі складала 89%, то на даний час 41%, питома вага товарного сектору у виробництві винограду в 1990 році становила 51%, а в 2015 році – 11%.

Площі виноградних насаджень в області у всіх категоріях господарств сьогодні становлять лише 3,8 тис.га, з них у сільськогосподарських підприємствах – 1,5 тис.га виноградників, з яких більше половини знаходяться у постійному користуванні державних підприємств агропромислового комплексу, підпорядкованих міністерству, і це відповідно до проведених аналізів та досліджень найбільш сприятливі ареали вирощування виноградних насаджень. Стан цих насаджень перебуває у критичній ситуації та потребує негайного оновлення, заміни тощо.

За проведеними дослідженнями, площа земель, придатних для вирощування винограду, займає близько 2% наявних в області сільськогосподарських земель. При цьому, віковий стан переважної частини виноградників перевищує 25-30 років, а самі багаторічні насадження мають низьку продуктивність та сортовий склад, у якому переважають ізабельні сорти та гібриди низької якості. Їх питома вага в загальній площі становить біля 55 %.

Столові сорти винограду складають близько 7%. Площі під високоцінними європейськими технічними сортами винограду наразі є незначними і складають лише 38%.
Ключовою проблемою розвитку галузі багаторічних насаджень в області в умовах відсутності ринку сільськогосподарських земель, зокрема виноградарства, вважаються вкрай обмежені можливості оформлення довготермінового та стабільного землекористування.

Середньорічне виробництво винограду в області становить в межах 30 тис. тонн.

На Закарпатті щорічно виробляється близько 800 тис. дал виноградних вин та 300 тис. дал коньяків. Для виробництва таких обсягів винопродукції, значна частина сировини завозиться із-за меж області.

На сьогодні підприємствами області використовуються наявні потужності з розливу тільки на 10%. Так, при потужності винзаводів 8400 тис. дал на рік, у 2015 році розлито 800 тис. дал вин виноградних.

Сьогодні робота здійснюється у таких напрямках:
Перший – це розвиток великотоварних виноробних підприємств із збільшенням їх власної сировинної бази. Другий напрямок – це розвиток та легалізація приватного виноградарства і виноробства. Третій напрямок – збереження та ефективне використання земель державних підприємств.
У  порівнянні з 2000 роком відбулось скорочення кількості підприємств, що займаються виробництвом виноматеріалів та розливом вин.  Якщо у 2000 році таких підприємств було 17, то на сьогодні ліцензії на первинне виноробство (переробка винограду,  виробництво виноматеріалів) у 2015 році мали 5 підприємств, ліцензію на вторинне виноробство (розлив вин у  посуд) та оптову торгівлю алкогольними напоями мають 3 виробники вин та один коньяку.

Зокрема, ліцензію на первинне виноробство мають: АПФ «Леанка», АПТП «Бобовище», СП «Айсберг», ТОВ «Котнар-М», ТОВ «Берегово-Тиса».
Ліцензію на право оптової торгівлі мають СП «Айсберг», ТОВ «Котнар-М», ТОВ «Фрут Мастер Фудс» та Ужгородський коньячний завод.

Виноробне підприємство СП «Айсберг» ЛТД засноване у 1995 році в місті Берегове Закарпатської області, в мальовничому урочищі Чизай, де Україна межує з Угорщиною. Завод зведений іноземними інвесторами із застосуванням найпередовіших технологій в галузі будівництва та виноробства.

На сьогодні спільне україно-американо-російське підприємство «Айсберг» ЛТД – це сучасний промисловий виноробний комплекс повного циклу виробництва, до складу якого входять власні виноградники, завод первинного виноробства (на якому відбувається переробка винограду та виготовлення вин), завод вторинного виноробства (де готову продукцію розливають у пляшки), виносховища, дегустаційні зали, офісні та складські приміщення.

Готова продукція випускається під декількома зареєстрованими торговими марками: Чизай, Chateau Chizay, Wine Berry і користується заслуженим попитом не тільки в Україні, а й у Російській Федерації, Білорусі, Чехії, Ізраїлі та США.

Для популяризації виноградних вин, підвищення культури споживання вина на території СП «Айсберг» ЛТД у вересні 2010 року був відкритий вишуканий Дегустаційний зал площею 90 кв.м, який вміщає одночасно до 50 гостей. Через два роки було створено Музей виноградарства і виноробства.

Висаджувати свої виноградники на підприємстві почали у 2006 році. Сьогодні вирощено близько мільйона саджанців на земельних ділянках загальною площею 262 га, розташованих в Берегівському, Іршавському та Мукачівському районах Закарпатської області.

Підприємство вирощує білі, рожеві і червоні європейські сорти винограду, у тому числі Рислінг Рейнський, Мускат Оттонель, Мюллер Тургау, Трамінер рожевий, Мерло, Каберне Совіньйон та інші. Унікальні сприятливі природні умови, працьовитість виноградарів і виноробів, які протягом багатьох століть передають з покоління в покоління традиції і секрети професії, створюють надзвичайний нектар із закарпатських виноградників.

Завод оснащений 3-ма лініями, здатними переробляти до 100 тонн винограду за годину. Одна лінія використовується для прийому і переробки винограду європейських білих сортів винограду, друга – для червоних, а третя – для ізабельних сортів.

Розлив готової продукції відбувається на двох лініях. У травні 2013 року проведено переоснащення цеху розливу – встановлена нова лінія розливу, що складається з вузлів і автоматів провідних європейських виробників. Її продуктивність – 7000 пляшок/годину, другої – 4500 пляшок/годину.

– Сподіваюсь, що депутати обласної ради незабаром ухвалять відповідне звернення до органів вищої державної влади з підтримки виноробства і виноградарства з тим, аби на повну відродити славу закарпатських вин, – зазначив Михайло Рівіс.

Прес-служба Закарпатської облради