Ротарі клуби мають безспірні переваги в позитивному інформуванні світу про Україну

Так вважає один із засновників у 1994 році Ротарі клубу Ужгород і вже двічі його президент у минулому Олег Лукша – директор Міжнародного інституту людини і глобалістики «Ноосфера». Нещодавно він розробив концепцію створення англомовного інформаційного сайту «Ukraine – World – Rotary», яка була обговорена і схвально прийнята як в ужгородських Ротарі клубах «Ужгород» і «Ужгород-Скала», так і на останньому засіданні Закарпатського дискусійного клубу «Інтелектуальна платформа». Редакція газети надала можливість Олегу Лукші більш детально представити цей проект.

Ідея створення окремого англомовного інформаційного сайту «Ukraine – World – Rotary» вперше було запропонована мною на Міжнародній конференції Ротарі клубів Центральної Європи, яка відбулась 6 лютого 2016 року у м. Будапешті і присвячувалась кризовим ситуаціям у світі.

Вона прозвучала у запрошеній доповіді-презентації від України, яку я виголосив на тему «Можливості Ротарі у ситуації війни в Україні».

У роботі Конференції взяли участь представники Ротарі клубів з 11 країн Центральної Європи, зокрема Австрії, Чехії, Німеччини, Швейцарії, Словаччини, Угорщини, Хорватії, Сербії, Румунії, Чорногорії і України. Світове Ротарі є яскравим представником глобального громадянського суспільства, яке розвивалось більше 100 років і нині нараховує близько мільйона ротарійців у понад 200 країнах світу.

Світова мережа Ротарі клубів є однією з найбільш «прийнятних» ланок глобального громадянського суспільства саме для позитивного інформування – за схемою «ротарійці – ротарійцям».

Критично важливими особливостями реалізації цієї схеми на практиці є такі позитивні особливості світового ротарійського руху:

• глобальна спільність сповідуваних гуманістичних цінностей;

• єдність структурної будови клубів і територіальних дистриктів;

• високі ступені довіри і розуміння між ротарійцями різних країн і навіть континентів, незалежно від расово-культурних і мовних розбіжностей;

• впливовість ротарійців у бізнесових, владних та інтелектуальних колах своїх країн, а також – у громадянських суспільствах і навіть політикумах та клерикальних (релігійних) колах.
Наведене вище накладає на ротарійців України неймовірно високий ступінь відповідальності і професійності у випадку прийняття рішення про асиметричне і позитивне інформування на практиці за схемою «ротарійці – ротарійцям». З тим, щоб не лише не вплинути безвідповідально – негативно на усталені принципи і особливості світового Ротарі, а навпаки – зміцнити, поглибити і збагатити їх у важких українських кризових умовах, досягаючи водночас постійних малих і великих перемог Добра на Злом через позитивне та правдиве інформування ротарійців світу про Україну.

Чому таким важливим є позитивне інформування про Україну?

Одна з найфаховіших вітчизняних наукових інституцій у сфері стратегічного і безпекового розвитку – Національний інститут стратегічних досліджень нарешті після подій Революції Гідності весною 2014 року в Аналітичній доповіді «Системна криза в Україні: передумови, ризики, шляхи подолання» в окремому розділі визнав фактичний провал державної інформаційної політики впродовж тривалого багаторічного періоду. При цьому, мова йде як про внутрішню, так і про зовнішню інформаційну політику, включаючи «незадовільну роботу вітчизняних державних іномовних служб»для забезпечення просування та захисту національних інтересів за кордоном та формування позитивного іміджу України. Світова спільнота вкрай слабо інформується Україною про власну історію, культуру, суспільне життя, діяльність громадянського суспільства, розвиток сфер літератури і мистецтва, прагнення повернення до європейської системи цивілізаційних цінностей та до реформ в напрямку розбудови правової і демократичної держави тощо.

В той же час, Російська Федерація уже 15-20 років здійснює потужний зовнішній інформаційний вплив як на Україну, так і на інші країни Європи і світу, витрачаючи на це багато сотень мільйонів доларів щорічно. При цьому, в орбіті впливу і фінансування та підкупу опинились не лише інформаційний простір цих країн, але й частина політикуму та ОГС. Надзвичайно важливим є те, що величезний дефіцит інформування про Україну за кордоном (особливо за останні 3-5 років) викривлено і вміло використовувала саме Російська Федерація з її закордонною інформацйіно-пропагандистською машиною, керованою, цілком очевидно, спецслужбами.

Не маючи достатньо інших, альтернативних джерел інформування про події в Україні (особливо – за останні 2-3 роки, коли Україна опинилась фактично в епіцентрі найбільшого геополітичного, цивілізаційного і військового конфлікту з часів II-ої Світової війни у Європи), в багатьох європейських країнах місцеві і національні електронні та друковані мас-медіа нерідко ланцюгово поширювали інформацію про події в Україні в інтерпретації російських спецЗМІ.

Цілком ствердно можна говорити про те, що інформаційна війна Росії проти України, поряд зі слабо прихованими іншими компонентами «гібридної війни» включно з військовими операціями, ведеться і на територіях інших європейських країн.

Головна мета Проекту щодо створення і підтримки інфо-сайту «Ukraine – World – Rotary»: максимально використати можливості сучасного глобального інформаційного суспільства для більш ефективного досягнення основних цілей Ротарі – гуманітарного служіння та громадської діяльності з підтриманням миру задля взаємопорозуміння між народами в умовах штучно загострюваної кризової геополітичної конфліктної ситуації навколо України, що може мати непередбачувані наслідки для миру, стабільності і розвитку демократії та справдження людських цінностей і сподівань у Європі і світі.

Проектом передбачено залучення на волонтерських засадах таких ресурсних можливостей Ротарі клубів України:

• людські ресурси (ротарійці і залучені фахівці);

• технічні ресурси (офісна і комп’ютерна техніка, засоби зв’язку, Інтернет тощо).

• інформаційні ресурси (у т.ч. текстові, фотознімки, відеофільми, публікації, репортажі тощо);

• інформаційні ресурси інших українських англомовних інфо-сайтів, до прикладу, порталу газети «День» www.day.kiev.ua.

Основними завданнями проекту на найближчі рік-два є такі:

• Вироблення консолідованого рішення спільноти Ротарі клубів України щодо ініціативного Проекту та шляхів і способів його реалізації.

• Вирішення організаційних, технічних, адміністративних, кадрових, фінансових, інформаційних, програмно-безпекових та інших питань, пов’язаних з реалізацією Проекту.

• Високопрофесійне створення системи сталого, якісного і потужного інформаційного наповнення інфо-сайту на доброякісній англійській мові на основі виробленої системи критеріїв інформаційного відбору та форм подачі інформації.

• Забезпечення сталого зворотнього зв’язку з користувачами інфо-сайту, найперше – з представниками ротарійських спільнот різних країн.

• Вироблення системи показників та індикаторів, проведення з їх допомогою постійного моніторингу і оцінювання ефективності інфо-сайту та досягнення головної мети його інформаційної діяльності.

Зауважимо, що низка громадських організацій і активістів Закарпаття уже готові безкоштовно надати РК Ужгород та інфо-сайту близько 10 відеофільмів про історію, культуру, історико-культурні та природні пам’ятки Закарпаття із аудіо-супроводом на англійській мові.

Також зауважимо, що інфо-сайт, на нашу думку, повинен уникати прямих редакційних політичних оцінок чи звинувачень та викриттів на адресу, до прикладу, сепаратистів і терористів на Донбасі і керівництва ЛНР, ДНР та Російської Федерації у їх підривній діяльності і агресивності щодо України. Більше того, нав’язувати користувачам сайту редакційну думку щодо цих подій і проблем. В цих питаннях, слід буде виробити окрему, дієву і переконливу стратегію подачі такої інформації з посиланнями на достовірні джерела, що заслуговують на повну довіру у користувачів сайту. Подібний підхід, на нашу думку, важливий тому, що в більшості країн Європи і світу Росія намагається заповнити дефіцит інформації про Україну своїми «неповною інформацією», «маленькою брехнею», просто брехнею, вигадками і міфами. Отже, інформація з українського інфо-сайту повинна бути переконливою на усі 100% і за змістом, і за формою, і за джерелами підтвердження чи цитування!

Громадянське суспільство Закарпатської області (як і органи влади, бізнес, заробітчани, туристи та ін.), яка розташована на збігу кордонів з Угорщиною, Словаччиною, Румунією і Польщею, а заробітчани області подорожують до багатьох країн Європи, навіть у вибіркових спостереженнях і опитуваннях засвідчують: жителі і представники центральної та місцевої влади, громадськості і бізнесу зарубіжних європейських країн мають викривлені, спотворені, неправдиві, навіяні ворожою пропагандою уявлення про події і життя в нашій країні, інспіровані недругами і ворогами незалежної України. До прикладу, мова може йти про різні інсинуації і вигадки: від «хунти», «бойовиків», «громадянської війни» і «внутрішнього конфлікту з націоналістами» – до «корумпованих чиновників і парламенту», «озброєних банд» і «збройних сутичок у мирних містах» та «зачисток у селах і містах на Сході озвірілими військами української хунти».

Менш страхітливою, але не менш брехливою і спотвореною є поширювана інформація про мирне життя та кризові явища в Україні, включаючи «розвал економіки», втечу з країни мільйонів заробітчан, корупцію у вищих ешелонах влади та ін.

Цілком очевидно, що основними завданнями інформаційної війни проти України з боку Росії у Європі і світі, як мінімум, є такі:

• невійськовими (і менш затратними) засобами досягти своїх геополітичних цілей: включення України силою зброї і анексії територій та замороженого конфлікту на Сході у сферу «Русского міра», себто євразійської неоімперії;

• домогтись зняття дошкульних санкцій проти Росії;

• дискредитувати Україну в очах владних кіл і громадськості інших країн і тим самим обмежити фінансову і військову допомогу нашій країні;

• створити уяву про Україну як про нестабільне, криміналізоване, націоналістичне, тотально корумповане державотворення, яке є «яблуком розбрату» між Великою Росією і Європою і може спровокувати військовий конфлікт у центрі Європи (якщо не Третю світову війну).

На жаль, за умов відсутності системної інформаційної кампанії України за кордоном наша країна стоїть перед викликами якщо не повного, то часткового програшу в інформаційній війні, яку давно веде проти нас Росія. З усіма неприємними наслідками. Один з можливих найближчих за часом наслідків – цілком невизначений результат національного референдуму у Нідерландах з ратифікації Угоди про Асоціацію України з ЄС. Інші приклади – все частіші обговорення щодо можливості зняття санкцій проти Росії, відсутності чи імітування українською владою реформ та її неспроможність побороти корупцію тощо.

В цих вкрай важких і несприятливих умовах ведення проти України масштабної інформаційної війни одним із найефективніших методів протидії цій війні можуть стати т.зв. асиметричні засоби і дії, які аналізує у своїх останніх публікаціях директор НІСД академік Горбулін В.П.

Сутність можливого цілого напрямку асиметричних засобів і дій полягає у позитивному інформуванні європейців і світу про Україну з різних сфер її мирного життя на противагу неефективному «виправдовування» чи навіть тактиці заперечень брехливій і майстерно прихованій російській пропаганді.

В даному випадку «асиметричність» означає ще й значно нижчі затрати та ефективніші інформаційні засоби і дії як у ресурсах, так і в часі.

Ротарійці України, як і всього світу, сповідують гуманітарні цінності і прагнуть втілювати ідеї миру і взаємопорозуміння між народами. Саме тому вони не можуть бути осторонь брехні і агресії щодо України.