Прокуратура допомогла селянам отримати 250 ділянок

Завдяки принциповій позиції прокуратури постановою Виноградівського районного суду скасовані спірні рішення сільської ради та забезпечено право громадян с. Підвиноградів, Виноградівського району, користуватися на рівних підставах з іншими громадянами всім обсягом конституційних прав і свобод без дискримінації з боку держави або інших осіб за будь-якими мотивами.

Йдеться про безоплатне отримання 250 земельних ділянок в мікрорайоні «Севлюш», в тому числі і позачергове отримання 29 земельних ділянок учасникам АТО.

Як повідомили в Берегівській місцевій прокуратурі, у вересні минулого року Підвиноградівська сільська рада затвердила «Положення про порядок надання земельних ділянок громадянам», яке за своїм змістом порушує положення викладені у Конституції України, а саме статті 24, згідно якої не може бути привілеїв чи обмежень за ознаками раси, кольору шкіри, політичних, релігійних та інших переконань, статі, етнічного та соціального походження, майнового стану, місця проживання, за мовними або іншими ознаками. Також, рішення сільради суперечить і положенням Земельного кодексу України, яким визначено безоплатність надання земельних ділянок відповідної категорії для громадян.

У прокуратурі зазначили, що йдеться про п.п. 3.3 рішення сільради в якому зазначено, що «Підвиноградівська сільська рада в окремих випадках має право приймати рішення щодо позачергового надання земельних ділянок у власність для індивідуального житлового будівництва для соціально значимих громадян незалежно від дати включення їх до списку черговості, виду і номера черги, в тому числі які не перебувають у списках черговості» та п.п. 4.1, 4.2 «При цьому Підвиноградівською сільською радою визначається дольова частка коштів, яку в грошовій формі має внести громадянин, який отримує земельну ділянку; Громадяни, які не бажають укладати договір про внесення коштів на будівництво інфраструктури, земельні ділянки не надаються».

Тому, з метою забезпечення прав громадян на реалізацію своїх прав на безоплатну приватизацію землі та недопущення зловживання з боку органу місцевого самоврядування, Берегівська місцева прокуратура вступила в адміністративну справу за позовом громадян до Підвиноградівської сільської ради в інтересах держави та захистила їх права.

Прес-служба прокуратури Закарпатської області