Жінки відчайдушно борються за право грати у футбол

Багато хто, скептично ставиться до жіночого футболу. Однак жінки у свою чергу відстоюють своє право займатися цим видом спорту і насправді історія жіночого футболу починалася ще в стародавності й по тривалості не уступає чоловічому, щоравда, лише в окремих країнах.

Щодо небезпечності жіночого футболу, то це абсурд, адже кожен вид спорту може стати ризиковим для здоров’я, якщо спортсмени не мають належної фізичної підготовки.

Є чимало версій щодо виникнення жіночого футболу. Але все-таки родоначальником його, так само як і чоловічого, прийнято вважати Англію (1895 р.). На жаль, у 1912 році футбольні асоціації оголосили його поза законом. Але вже через три роки він знову набрав масового характеру. Наприклад, у Росії, згідно статистичних даних, жінки почали грати футбол ще до І світової війни.

У 1970 році була створена Міжнародна європейська федерація жіночого футболу. У цьому ж році після довгої перерви відбувся перший міжнародний матч.

У 50-х роках жіночий футбол поступово стає популярним на теренах Європи. У 1982 році пройшов перший офіційний чемпіонат Старого світу з жіночого футболу, а дебютний чемпіонат світу відбувся тільки в 1991 році.

Після чемпіонату світу 1994 року футбол у США отримав новий поштовх для розвитку: вже у фіналі Олімпіади в Сіднеї-2000 виступали дві команди – чоловіча й жіноча.

У нашій країні жіночий футбол почав розвиватися лише у другій половині минулого століття. Як говорили у 50–60-х рр. минулого століття, Закарпаття – колиска футбольних талантів. У той час вихованці закарпатської школи грали в «основі» майже у кожній третій команді майстрів України, а також у таких містах, як Москва, Мінськ, Ленінград, Саратов тощо.

Закарпаття нині має десяток жінок-арбітрів, які обслуговують футбольні матчі різного рівня. Наприклад, лайнсмен ФІФА ужгородка Яна Сащина, яка нині мешкає у Німеччині, допомагала обслуговувати поєдинок півфіналу жіночої Ліги чемпіонів арбітру категорії «Еліт» Катерині Монзуль.

Не зважаючи на труднощі, у 1971 року пройшов перший чемпіонат Закарпаття та кубок області з жіночого футболу. Завдяки місцевій пресі можемо дізнатися результати та турнірні таблиці цих змагань. Вони вказані у моєму докладі. Про жіночий футбол на Закарпатті почули в країні, тож представниці нашого краю провели чимало товариських матчів у тому році.

У 1972 році пройшов 2-й чемпіонат і кубок Закарпаття. Цього року футболістки закарпатських команд зіграли чимало ігор та гостювали по Білорусі, побували ще у кількох обласних центрах УРСР, зокрема, у Вінниці та Чернігові, Полтаві, де зіграли товариські матчі.

Але, на жаль, на хороше починання спортивними функціонерами уряду було накладено вето. Жіночий футбол знову визнали шкідливим для організму слабкої статі.

2001 рік можна назвати відновленням жіночого футболу на Закарпатті. Тоді вперше відбувся турнір, присвячений Міжнародному жіночому дню й 100-річчю закарпатського футболу. До речі, цього року цей турнір буде проведено в п’ятнадцятий раз (7–8 березня, с/к «Юність»).

У 2002 році на мукачівському стадіоні СОК ДЮСШ відбулись ІІІ молодіжні ігри області з футболу серед дівочих команд.

У 2003 році на ІІ літніх спортивних іграх України попали у шістку кращих команд країни і в загальну скарбничку області принесли 300 очок.

Наприкінці березня 2004 року на ужгородському стадіоні «Авангард» відбулися два товариські матчі між жіночими збірними України та Польщі.

У 2015 році наші дівчата провели чимало цікавих поєдинків. Зокрема в Скадовську Херсонської області на чемпіонаті України серед дівчат до 16 років збірна Закарпаття посіла 4-ту сходинку серед 21 команди з усієї країни.

А завдяки вдалому географічному розташуванню, у серпні 2015-го берегівський міський стадіон прийняв дві збірні WU-19 – України та Угорщини. У першому поєдинку перемогу здобули українки – 2:1. У матчі-відповіді дівчата із сусідньої держави перемогли з таким же рахунком.

Насамкінець зазначимо, що жіночий футбол на Закарпатті «пережив» три становлення: перше – 1970–1972 рр., друге – 1986–1989 рр. та третє – 2001 р. – по нині. Переконані, що жіночому футболу в краї бути. Завдяки ентузіазму тренерів у краї почали з’являтися місцеві зіроньки. Як наголошує голова комітету жіночого футболу Ф. Варга, у нас є багато талановитих дівчат, які прославили і прославляють Закарпаття.

Р.S. 4–5 травня в ужгородському спорткомплексі «Юність» відбудеться традиційний Кубок області серед дівчат. Запрошуємо уболівальників краю підтримати юних футболісток.

Прес-служба ФФЗ