Владика Варсонофій: «Молитва – це найкраща поезія»

У прес-центрі газети «НЕДІЛЯ» єпископ Ужгородський і Закарпатський підбив підсумки свого річного перебування на посаді керуючого УПЦ КП на Закарпатті, поділився думками з приводу актуальних проблем релігійного життя краю та розповів про значення посту у житті кожного християнина

Кафедральний собор єпархії збудують у Мукачеві

Святійший Патріарх Київський і всієї Русі-України Філарет влітку відвідає паству на Закарпатті. Про це повідомив владика Варсонофій, який у прес-центрі газети «НЕДІЛЯ» зустрівся із журналістами з нагоди першої річниці перебування на посаді керуючого Закарпатською єпархією Української Православної Церкви Київського Патріархату.

Ще одна радісна новина для вірників – єпархія нарешті матиме кафедральний собор. Завдання побудувати головний храм єпархії стояло ще перед попередником Варсонофія, єпископом Кирилом, однак більше ніж за10 років його архієрейства так нічого і не було зроблено. Нині вже точно відомо, що зведуть собор у Мукачеві на вулиці Береша. Як розповів єпископ, це буде храм на честь Христа Спасителя, він буде копією однієї з тисячолітніх святинь, яка знаходиться у Салоніках в Греції. «Зведення кафедрального собору в Мукачеві – це історична справедливість, адже саме це місто було осередком православ’я на Закарпатті, власне тут перебували православні єпископи», – наголосив єпископ Ужгородський і Закарпатський.

Храм у Пилипці відстояли

Головним завданням своєї релігійної місії на Закарпатті владика Варсонофій вбачає у піднятті молитовного духу та збільшенні кількості богослужінь на українській мові. Проте, як він зазначив, 2015 рік для УПЦ КП на Закарпатті був досить нелегким. По-перше, довелося знову завойовувати довіру людей, які були негативно налаштовані до конфесії через деструктивну діяльність попереднього керівника єпархії. По-друге, спостерігається супротив органів влади і деяких керівників місцевого самоврядування по відношенню до громад Київського Патріархату. «До прикладу, інші конфесії мають вільний доступ до отримання земельних ділянок. Як тільки постає питання про нашу громаду – відразу спротив: нічого немає, допомогти не можемо. Тому ми покладаємося на людей доброї волі, на прихожан, які надають свої власні земельні ділянки під будівництво храмів. Або ідемо на переговори з сільськими головами, переконуємо їх, що громада Київського Патріархату, (згідно з законодавством), також має право на богослужіння, на виявлення своїх релігійних інтересів», – говорить владика Варсонофій.

Тож попри негаразди і перепони УПЦ КП вдалося збільшити кількість парафій. Тільки минулого року створили 13 нових громад. Нині УПЦ КП має в області 11 благочинь, 31 діючу парафію та 27 священнослужителів. Упродовж цього року у планах Закарпатської єпархії створити 20 нових православних парафій. «Це наша робота і, що найголовніше, ми хочемо її виконувати мирно і законним шляхом», – наголосив владика Варсонофій.

За словами єпископа, зростанню кількості вірників УПЦ КП в значній мірі сприяла російська агресія в Україні і проросійська лінія в УПЦ МП. Як приклад навів ситуацію, що виникла торік в селі Пилипець Міжгірського району.

Нагадаємо читачам «НЕДІЛІ», що у серпні 2015 року церковна громада храму Різдва Пресвятої Богородиці, обурена антиукраїнською поведінкою священика, заявила про намір покинути Хустську єпархію УПЦ Московського Патріархату та влитися до складу Закарпатської єпархії УПЦ Київського Патріархату. 23 серпня вірники запросили владику Варсонофія відвідати храм, того ж дня у Пилипець прибув і митрополит Хустський і Виноградівський УПЦ МП Марк. Громада, вислухавши митрополита Марка, підтвердила своє рішення про перехід в лоно Київського Патріархату. Після цього митрополит МП покинув храм, а владика Варсонофій звершив Літургію, після якої попросив прихожан «бути стійкими у вірі в Бога, без якого неможливо буде вистояти у цій нав’язаній зовнішнім агресором війні».

Проте МП не змирився з поразкою у Пилипці. Через місяць, 27 вересня, храм намагалися захопити силою за допомогою так званих «тітушок». Завдяки оперативному реагуванню правоохоронних структур та відстоюванню своїх прав релігійною громадою храм відстояли. «Нині парафія прийнята до Київського Патріархату, вже проходять Богослужіння українською мовою і, відповідно, там служить наш священик», – відзначив єпископ Варсонофій. Він також висловив сподівання, що цьогоріч і інші православні парафії Закарпаття, які досі перебувають у залежності від Москви, приєднаються до рідної УПЦ КП. Бо, як зазначив єпископ Варсонофій, «у людей по всій Україні зараз відкриваються очі, вони побачили, що Українська Православна Церква Київського Патріархату є дійсно помісною церквою, яка дбає про свою державу, народ, воїнів».

«Московський Патріархат сам розхитує ситуацію небажанням молитися за воїнів АТО»

Слова єпископа доповнив присутній на зустрічі з журналістами секретар Закарпатської єпархії УПЦ КП, протоієрей Сергій Ємець. «Московський Патріархат сам розхитує ситуацію своєю протидією, небажанням служити і молитися за воїнів АТО, – говорить отець Сергій. – Чому парафія у Пилипці перейшла до КП? Бо люди просили священика молитися за воїнів АТО, а він відмовився. І ситуація по дуже багатьох парафіях подібна».

До речі, отець Сергій Ємець також нещодавно повернувся із зони АТО, де ніс службу капелана у Станиці Луганській. «Хоча на сході країни все сумно і неоднозначно, хотілося б, щоб хлопці наші були живі й здорові, але ми повинні їм допомагати, – поділився враженнями протоієрей. – Найперше, чим можемо допомогти, – так це молитися за них, що ми і робимо. Я і їм там наголошував, і кажу нашим прихожанам зараз на богослужіннях: молитва справді дуже важлива. І вони це відчувають. Присутність капеланів для них – великий плюс, тому що бачать, що біля них є священик, духовна особа. Це їх підбадьорює і підтримує, десь навіть зупиняє у питаннях необдуманих дій, необдуманих вчинків, тобто це заставляє їх зорганізуватися, бути впевненими у позитивному завершенні усіх подій і для них особисто, і для усієї України. Хочеться вірити в краще. Я впевнений: ми на стороні правди, тому наша молитва, наша робота, відвідування військовослужбовців і їх духовна підтримка – це те, з чим ми можемо перемогти».

Владика Варсонофій подякував усім закарпатцям, які долучилися до збору допомоги для військових на Сході: «Наші парафії, хоч їх небагато, передали на схід більше 3 тонн допомоги. Хочу подякувати кожному, хто долучився до допомоги військовим , які відстоюють нашу землю, завдяки їм на Закарпатті мирне небо».

Дитина – майбутнє церкви

Ще один важливий напрямок, над яким працювала і працює єпархія – відродження дитячого та молодіжного українського православного руху на Закарпатті. Лише у 2015 році при громадах УПЦ Київського Патріархату на Закарпатті з’явилося 10 нових недільних шкіл для дітей та молоді. «Дитина – майбутнє не тільки держави, але й церкви, – наголошує владика Варсонофій. – Якщо ми зараз дитині в душу засіємо те, що Господь – на першому місці, батьки – на другому, держава – на третьому, то з цієї дитини виросте справжній християнин і патріот. Така дитина ніколи не підніме на свого брата зброю і не скаже поганого слова на свого ближнього, в серці такої дитини буде Бог, вона чітко пам’ятатиме заповідь Господа любити ближнього свого, як самого себе».

Владика також поінформував, що 20 лютого 2016 року делегація із Закарпаття на чолі із керівником єпархіального відділу по роботі з молоддю протоієреєм Андрієм Кравчуком візьме участь у Всеукраїнському з’їзді православної молоді в Києві. А влітку єпархія планує організувати великий дитячий православний табір.

«Закликаю усіх до єднання і до молитви за закарпатську землю»

Звичайно, не змогли обійти на прес-конференції і тему об’єднання українського православ’я. Адже, нагадаємо, через втручання проросійських олігархів та прихильників Московського Патріархату у 2015 році було зірвано об’єднання Української Православної Церкви Київського Патріархату та Української Автокефальної Православної Церкви (УАПЦ).

«УАПЦ не намагається йти на зближення із Київським Патріархатом. Натомість «приютила» у себе опального «єпископа» Кирила (Михайлюка), який є у забороні служіння, а також займається рейдерством та шахрайством, – констатував керуючий Закарпатською єпархією УПЦ КП. – На території Закарпаття створено одночасно дві єпархії УАПЦ (Карпатську – на чолі з Віктором Бедем та Закарпатську – на чолі з уже згадуваним Кирилом), які не шукають спільної мови з Київським Патріархатом, а лише спокушають священнослужителів та громади УПЦ КП до конфліктів».

Також владика Варсонофій спростував інформацію, що Карпатська єпархія УАПЦ перебуває у складі Київського Патріархату. Він наголосив: «Ні Віктор Бедь, ні так звана Карпатська єпархія автокефальної церкви ніколи не були у складі КП. І, напевно, найближчим часом не будуть. Тому їхня позиція і назва, а вони називають себе УАПЦ (скорочена назва Київський Патріархат) не відповідають дійсності, це обман вірників. Хочу, щоб людей не вводили в оману».

Разом з тим, єпископ Варсонофій закликав представників усіх церков на Закарпатті жити в мирі і злагоді: «Для нас найголовніше – це спасіння людських душ, це постійна молитва. Все решта – політика, в яку ми як церковні діячі не повинні втручатися. Закликаю усіх до єднання і до молитви за нашу закарпатську землю, бо вона є найкращою і, напевно, найдуховнішою з усіх регіонів України».

«Ніколи сите черево не давало вільного спілкування з Богом»

Наостанок єпископ Варсонофій нагадав про значення Великого посту в житті кожного християнина:

– У будь-якому пості люди, найперше, не повинні «їсти один одного». В якому розумінні? Піст – це передусім не дієта, це є виконання добрих справ. Це є добре ставлення до ближнього. У святих книгах написано, що людина, яка постить, не повинна ходити сумною, ніби вона відразу віддає Богу душу. Вона і в піст повинна бути життєрадісною. Звісно веселитись в момент скорботи за Спасителем, Котрий йде на страждання заради нас, не припустимо, але кожна християнська душа повинна радіти від того, що за страшними муками Христа, Його смерті, обов’язково прийде Його Воскресіння. Звичайно, варто утримуватися від споживання м’ясної їжі, тому що ніколи сите черево не давало вільного спілкування з Богом. Душа потребує значно більше їжі, ніж потребує наше тіло. Душа возз’єднується з Творцем під час молитви, тому що молитва – це найкраща поезія, молитва – це покаяння, молитва – це найбільш підтримуючий фактор людського життя. А де людина може це зробити? Звісно в храмі, після Таїнства покаяння після прийняття святого Причастя. Тому людська поезія – молитва – повинна бути у Великий піст в серці кожного християнина. Якщо буде молитва, буде покаяння, то і піст пройде легко. Звичайно, що кожна людина грішить, десь може недотриматися посту (мається на увазі в споживанні їжі), але найголовніше, щоб ми прагнули виконувати добрі справи: допомогти ближньому, сиротам, вдовам, обездоленим. У цьому і полягає піст. Тому бажаю кожному закарпатцю, щоб Великий піст пройшов для них якомога легше і з найбільшим виконанням добрих справ.
Владика також привітав жителів Закарпаття – християн західного обряду з тим, що вони вже увійшли в Великий піст, та побажав кожному сили духу та Божої допомоги.

Людимла СУБОТІНА, газета “НЕДІЛЯ”