Закарпаття стає пристанищем для одіозних митників

В Ужгороді кілька десятків активістів зібралися на мітинг перед адмінбудівлею Закарпатської митниці ДФС із протестом щодо призначення заступником цієї структури одіозного митника з пункту пропуску в Іллічівську на Одещині Олександра Гаврилюка. Активісти та керівництво краю вважають, що такі кадрові зміни в області робляться для налагодження нових каналів контрабанди.

Як вдалося з’ясувати нашому кореспонденту, 15 лютого голова митної служби України Роман Насіров підписав наказ про стажування Олександра Гаврилюка як працівника Полтавської митниці на посаду заступника начальника Закарпатської митниці ДФС. Копію такого наказу ми навіть знайшли в мережі Інтернет.

Першим про неприпустимість призначення цього пана заступником місцевої митниці заявив голова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль. Більше того, Москаль навіть оприлюднив припущення, що призначення Гаврилюка на Закарпаття має збігтися з проїздом через область за кордон 30 фур, набитих сигаретами.

— Цього митного функціонера часів Януковича звинувачують у налагодженні корупційних схем на Одещині, проти нього неодноразово організовували акції протесту приватні підприємці, митні брокери, громадські активісти, — каже Москаль. Призначенням Гаврилюка на Закарпатській митниці фактично хочуть відновити «інститут смотрящих». Його основне завдання – відновити системну контрабанду тютюнових виробів із України в Євросоюз через Закарпатську область. На сьогодні 20 фур із сигаретами зібрані в Києві і 10 – у Львові, усі вони чекають призначення Гаврилюка й безперешкодного проїзду в країни ЄС. Я зі свого боку вже направив урядову телеграму Президенту України Петру Порошенку, прем’єр-міністру Арсенію Яценюку, міністру фінансів Наталії Яресько та голові Державної фіскальної служби Роману Насірову з проханням призупинити й скасувати дане призначення. Заявляю, що не допущу Гаврилюка до роботи на Закарпатті. Ще нам усяких «смотрящих» тут не вистачало!

Із відкритих джерел дізнаємося, що Олександр Гаврилюк ще з часів президентства Віктора Януковича очолював Одеський митний пост «Бонд». Цей підрозділ уже більше року перебуває у центрі численних скандалів та махінацій з переправкою брендового одягу під ширмою китайського чи турецького ширужитку. Разом з тим, керівника цього посту змогли звідси посунути лише після звернення губернатора Одещини Міхаеля Саакашвілі. Спочатку Гаврилюк, замість звільнення через люстрацію, мав осісти на одній із керівних посад на Херсонщині, а потім керівництво прилаштувало його на Полтавщину.

Митні брокери пов’язують Олександра Гаврилюка з багатьма скандалами на кількох митних пунктах в Одеській області. З цього приводу приватні підприємці та представники митно-брокерських компаній вже двічі виходили на акцію протесту під стіни Державної фіскальної служби в Києві.

Люди обурювалися роботою відділу митного оформлення №2 митного посту «Іллічівськ», який стояв на території, власником якої було ТОВ «Бонд».

Вперше гучно про контрабанду на цьому відділі митного оформлення заговорили в кінці серпня 2014 року. Тоді на території «Бонду» було затримано вантажний автомобіль з контрабандою буквально на виїзді з території ТОВ: в декларації було заявлено, що це одяг з Туреччини. А насправді ж там був товар набагато престижніших марок, ніж лейбли турецької легкої промисловості, та і товару було на 4 тонни більше, ніж вказано. Вантаж був навіть вже розмитнений, машина з ним направлялася на «7 кілометр». Як говорили джерела, перед відправкою на митний пост навіть приїздив керівник Південної митниці. Але все-таки це не допомогло – співробітники обласного УВС та управління з боротьби з організованою злочинністю вантаж зупинили. До звільнення Гаврилюка з Одещини на його ділянці сталося ще щонайменше три резонансні виявлення контрабанди.У всіх випадках поліція навіть повідомляла про те, що були виявлені злочинні зв’язки між керівництвом ТОВ «Бонд» та співробітниками митного посту «Іллічівськ». Але ніхто з керівництва навіть догани не отримав…

Що ж до Ужгорода, то місцеві активісти передали через заступника Закарпатської митниці ДФС Андрія Кращенка звернення до керівництва ДФС України з проханням не допустити призначення Олександра Гаврилюка на посаду заступника в Закарпаття. Заступник, у свою чергу пообіцяв донести вимоги активістів до свого керівництва, але обговорювати кандидатуру свого майбутнього колеги відмовився.

До речі, нині на Закарпатті працює заступником начальника митниці не менш одіозний Олександр Гребьонкін, який підтримує надзвичайно близькі стосунки з утікачами екс-керівником Міндоходів Олександром Клименком, Ігорем Усиком та іншими представниками колишньої влади, у яких на руках кров людей. Коли було створене Міністерство доходів та зборів і його очолив Клименко, Гребьонкін був призначений на посаду начальника Головного Управління внутрішньої безпеки Міндоходів у Києві.

Павло БІЛЕЦЬКИЙ, газета “НЕДІЛЯ”