Голови Закарпатської та Чернівецької обласних рад обговорили стратегічні питання

3 березня, голова Закарпатської обласної ради Михайло Рівіс зустрівся зі своїм колегою – очільником Чернівецької обласної ради Іваном Мунтяном.

Йшлося про стратегію економічного та соціального розвитку обох регіонів, можливості транскордонного співробітництва, залучення інвестиційних програм та реальні перспективи євроінтеграції. Обидва керівники крайових парламентів обмінялися напрацюваннями та досвідом роботи у виконавчій та законодавчій владі, обговорили питання децентралізації в обох регіонах.

«Так, польська модель місцевого самоврядування є найближчою для нас, і нині ми адаптуємо багато її елементів до українських реалій. Реформа місцевого самоврядування проходить непросто, однак польські громади є своєрідним взірцем фінансової та інституційної спроможності та самодостатності, який варто наслідувати нашим новоствореним об’єднаним територіальним громадам», – мовив голова Чернівецької облради.

Михайло Рівіс погодився зі своїм гостем, підкресливши, що сусідки Закарпаття, які входять в Євросоюз, готові поділитися напрацюваннями з Україною та продемонструвати успішний результат в євроспільноті. «Наприклад, досвід, який має Словаччина, демонструє нам, як громада може самостійно керувати та розпоряджатися своїми ресурсами. Потрібно лише довести громадам Закарпаття, що децентралізація веде до успішних реформ у країні, прозорості в діяльності державних інституцій, зокрема, правової і судової системи, та розвитку економіки», – підкреслив голова Закарпатської облради.

Насамкінець зустрічі обидва керівники крайових парламентів Закарпаття та Чернівеччини обговорили реформи державного управління, проекти, пріоритетні для соціального розвитку та покращення життя територіальних громад обох областей, що потребують пошуку джерел фінансування, в тому числі з державного бюджету.

Джерело: прес-служба Закарпатської облради