Науковці УжНУ спробують подолати стереотипи щодо ромів

Презентація інтегрованої сертифікатної програми «Ромські студії» відбулася в Ужгородському національному університеті. Йдеться про шість спецкурсів, які безкоштовно пропонують студентам для вивчення: вони стосуються історії, культури, громадського життя представників ромської народності, повідомляє Медіацентр УжНУ.

На презентації проекту була присутня проректор УжНУ Мирослава Лендьел, котра зауважила, що сертифікат цієї програми знадобиться людині будь-якої професії: вчителю, журналісту, соціологу.

«Згідно із Законом про вищу освіту, університет, окрім дипломів бакалавра, спеціаліста і магістра, має право надавати своїм студентам додаткові знання. Таку практику мають деякі відомі виші України – Києво-Могилянська, Острозька академії. Проект стартує нині й у нашому навчальному закладі. «Ромські студії» – це спецкурси вузького профілю, не обов’язкові для всіх студентів. Слухачами можуть стати охочі ужнівці різних спеціальностей».

Проректор також розповіла, що така програма для закарпатської молоді особливо важлива: часто доводиться стикатися з проблемами, які стосуються ромів. «Найперше завдання «Ромських студій» – подолати стереотипи, від котрих більшість із нас залежні з дитинства», – каже пані Мирослава.

Програма «Ромські студії» має на меті сприяти органічному залученню ромської молоді до суспільного та культурного життя країни. Водночас її завданням є формування толерантного ставлення до ромів в українському суспільстві.

Курс ромознавства містить 6 дисциплін: етногенез, історія і культура ромів України, ромський голокост (Параїмос, Калі Траш, Самударіпен), етнографія і соціологія, культурна спадщина, громадсько-політичний рух ромів.

Розробили програму та будуть викладати відповідні дисципліни кандидат історичних наук, доцент Михайло Зан, вчитель вищої категорії, відмінник освіти України Євгенія Навроцька, кандидат історичних наук Наталія Зіневич, викладач суспільних наук Мирослав Горват, магістр політології, викладач суспільних наук Петро Габрин.

Під час презентації вони розповіли присутнім про особливості кожної дисципліни, а також про вміння та навички, яких набуде студент після проходження програми.

Ішлося, зокрема, про те, що слухачі «Ромських студій» володітимуть експертними знаннями, ознайомляться з сучасними трендами в ромській тематиці, актуальність якої зростає на Закарпатті та в Україні, матимуть змогу поспілкуватися з культурними і громадськими діячами-ромами.

Навчання розпочнеться вже наступного року. А до 15 березня 2016 розробники програми планують набрати фокус-групу з 25 осіб, котрі стануть першими її слухачами.

Контактна особа – викладач суспільних наук Мирослав Горват: e-mail: romani-cher@mail.ru; телефон: 050-538-02-41.