Лісогосп звинувачує центральний телеканал у брехні

Експорт деревини із Закарпаття практично припинився, повідомили у прес-службі обласного управління лісового і мисливського господарства.

Протягом останніх років об’єми лісозаготівлі на Закарпатті залишаються незмінними – 1,2–1,3 мільйонів кубометрів ліквідної деревини на рік. При цьому експорт деревини постійно зменшується. Якщо в 2010 – 2014 роках він становив до 12 відсотків від загального обсягу реалізації, то минулого, 2015-го року, – 7 відсотків. З листопада 2015 року (після введення в дію заборони експорту кругляку) експорт деревини із Закарпаття практично припинився. Зараз за кордон вивозяться тільки дрова та пиломатеріали, загальний обсяг яких становить менше 1 відсотка від загальної реалізації деревини.

Показаний по телеканалу ICTV сюжет із Закарпаття щодо рубки лісу підготовлений тенденційно, незбалансовано, з фактичними перекрученнями й неточностями, заявили у прес-службі управління. Так, твердження журналістки про те, що на Закарпатті внаслідок паводка 2008 року загинуло 30 людей не відповідає дійсності, людські жертви в області були під час паводків 1998 та 2001 років, однак не в такій кількості. Відео залізничних вагонів із кругляком сосни й закадровий коментар, що деревина масово вивозиться через кордон із Румунією та Угорщиною, некоректні. На Закарпатті сосна взагалі не росте, тому не вирубується й не вивозиться залізничними вагонами в Угорщину.

Зупинена біля Ужгорода й відзнята знімальною групою вантажівка «КрАЗ» провозила деревину з дотриманням законодавства. Проведена правоохоронцями перевірка не виявила жодних порушень, автомобіль не затримувався, кримінальне провадження за даним фактом не відкривалося.

У сюжеті показані наслідки буревію у Великому Березному в травні 2014 року з коментарем, що стихійне лихо використовується для рубки здорового лісу. Насправді буревій мав місце в межах водоохоронної зони поверхневого забору Великого Березного та продуктопроводу «Прикарпатзахідтранс». Використовувати цю місцевість для рубки лісу технічно неможливо, туди не проїде ні автомобіль, ні гужовий транспорт.

Поблизу с.Кам’яниця в районі щебеневого кар’єру показане відео до і після вітровалу, що створює враження «апокаліптичної» картини, яка виникла внаслідок стихійного лиха, що ж до Воловецького району, то визначені державним підприємством «Лісозахист» санітарні рубки там проводилися в попередні роки (у 2011 та 2013 рр.) через масове висихання ялинника, яке відбувається по всіх Карпатах.

Джерело: прес-служба Закарпатського обласного управління лісового та мисливського господарства