На лікування діабетиків Закарпаттю не вистачає 13 мільйонів

AppleMark

Видатки на обласну програму «Цукровий та нецукровий діабет на 2016-2020 роки» треба збільшувати. Про це у ході засідання постійних комісій повідомив керівник департаменту охорони здоров’я ОДА Володимир Маркович, який запропонував депутатам облради внести зміни до зазначеної програми.

Як зазначається в проекті, на фінансування заходів згаданої програми, затвердженої рішенням обласної ради від 22 грудня 2015 № 86, на 2016 рік передбачено кошти у сумі 26,4 млн. грн.

Окрім того, відповідно до розпорядження КМУ від 16 грудня 2015 року №1340-р «Про перерозподіл деяких видатків державного бюджету, передбачених Міністерству освіти і науки на 2015 рік, та перерозподіл обсягу освітньої і медичної субвенцій з державного бюджету місцевим бюджетам у 2015 році», обласний бюджет Закарпатської області отримав 76,5 млн. грн медичної субвенції, в тому числі: 37,3 млн. грн цільових видатків на лікування хворих на цукровий і нецукровий діабет та на лікування методом гемодіалізу.
Розпорядженням Голови Закарпатської ОДА 24 грудня 2015 року № 517 «Про розподіл додаткових обсягів освітньої та медичної субвенцій з державного бюджету на 2015 рік» вказані обсяги медичної субвенції розподілені в повному обсязі.

Однак, до кінця 2015 року вказані кошти медичної субвенції, в тому числі: цільові видатки на лікування хворих на цукровий і нецукровий діабет використані не були.
Згідно з Порядком та умовами надання медичної субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам, затвердженого урядом, залишки медичної субвенції на кінець бюджетного періоду зберігаються на рахунках відповідних місцевих бюджетів і використовуються у наступному бюджетному періоді для поточного утримання (крім заробітної плати) і оновлення матеріально-технічної бази закладів охорони здоров’я та виконання програм у сфері охорони здоров’я з урахуванням цільового призначення субвенції.

Тому з урахуванням цільового призначення субвенції та необхідності забезпечення лікування хворих на цукровий та нецукровий діабет у 2016 році необхідно збільшити обсяги видатків на обласну програму на загальну суму 13 млн. грн.

– Загальновідомо, що цукровий діабет посідає третє місце у світі після серцево-судинних і онкологічних захворювань. На жаль, на цю недугу хворіють і наші близькі, сусіди, друзі. Тому маємо зробити все для того, аби допомогти таким краянам, наскільки це можливо, почуватися і жити нормально серед інших, – зазначає голова облради Михайло Рівіс.

Джерело: прес-служба Закарпатської облради