Митрополит Онуфрій розповів про те, як молитися під час Великого Посту

Предстоятель Української Православної Церкви митрополит Онуфрій у своєму відеозверненні привітав усіх православних християн з початком Великого посту і благословив гідно його провести, повідомляє Центр інформації УПЦ.

«Піст – це той час, коли людина повинна активно працювати над своїм духовним удосконаленням. У широкому сенсі піст означає утримання не тільки від м’ясної та молочної їжі, але й від злих діл, утримання своїх уст від недобрих слів, свого розуму – від поганих помислів, а свого серця – від недобрих почуттів і бажань», – сказав архіпастир.

Предстоятель УПЦ благословив усім вірним звершити в час Великого посту молитовний подвиг за мир в Україні.

«Благословляється щодня прочитувати одну главу зі святого Євангелія і 33 молитви Іісусові. Це є наша молитва за те, щоб Господь послав мир у наші серця, в наші сім’ї і в нашу державу», – сказав митрополит Онуфрій.

Блаженніший нагадав, що свята Церква благословляє піст для того, «щоби ми очистили себе від скверни плоті й духа, і з чистими душами й помислами зустріли світлий празник Христового Воскресіння».

Водночас він відзначив, що піст органічно пов’язаний з молитвою, тому в період Великого посту благословляється примножити молитви, зробити їх більш щирими, смиренними і покаянними перед Богом.

«Молитва і піст – це ті два крила, які допомагають людині підійматися сходинками духовного вдосконалення», – наголосив Блаженніший.

Також митрополит Онуфрій підкреслив, що в час посту треба активніше творити добрі справи: «відвідати хворого і того, хто знаходиться в темниці, одягнути того, хто не має одягу, нагодувати того, хто не має їжі».

Предстоятель УПЦ зауважив, що хворим людям і вагітним жінкам Церква дозволяє послаблення посту, міру якого визначає священик.

http://religions.unian.ua