Ужгородських суддів вчитимуть гендерній рівності

Юристи ГО «Центр «Жіночі перспективи» провели для них семінар «Забезпечення принципу гендерної рівності та недискримінації при здійсненні правосуддя».

Відтак, голову суду Віктора Данко, його заступника Олега Придачука та суддів Констанцію Бенцу й Тамаза Деметрадзе ознайомили з вітчизняною нормативною базою, спрямованою на втілення принципу гендерної рівності, також представили норми українського законодавства, що дискримінують жінок, й зауважили щодо необхідності застосування європейської судової практики під час розгляду відповідної категорії справ.

З метою формування практичних навичок при розгляді випадків дискримінаційної поведінки в трудових відносинах, сімейному житті й інших сферах суспільного буття, судді вирішували змодельовані справи, з обов’язковою інтерпретацію норм національних законів до практики Європейського суду з прав людини.

До слова, в Україні антидискримінаційні норми зосереджені в Законі «Про забезпечення рівних прав та можливостей жінок та чоловіків», що введений в дію ще в 2006 році. Проте рівень застосування цього Закону при правленні правосуддя є наднизьким: станом на вересень минулого року судді застосували норми щодо гендерної рівності лише 31 раз.

У 2013 році суддя Ужгородського міськрайонного суду Віктор Данко в ході судового розгляду виявив норму дискримінаційного характеру. Так, Законом «Про прокуратуру» визначено: до стажу, що дає право на призначення пенсії за вислугу років, зараховується час перебування лише жінки у відпустці по догляду за дитиною. Тобто працівників прокуратури чоловічої статі фактично позбавлено такої можливості. Тож суд дійшов висновку, що відмова Управління Пенсійного Фонду у зарахуванні працівнику прокуратури Закарпатської області часу перебування його у відпустці по догляду за дитиною є порушенням встановленої Європейською Конвенцією заборони дискримінації й допускає звуження прав чоловіків.

Джерело: прес-служба Ужгородського міськрайонного суду