Вареники зі шкварками для солдатів 128-ої бригади

Учні ужгородського училища встановили обласний рекорд. Протягом трьох днів на кухнях-лабораторіях Ужгородського вищого професійного училища торгівлі і технології харчування все парувало. А робота в руках майбутніх кухарів кипіла в буквальному сенсі цього слова.

Поки одні замішували тісто для вареників, інші – вже його розкачували на дошці. Третя частина учнів вирізала заготовки та вкладала до них картопляну начинку, попередньо зварену та змішану з сіллю і перцем. Усе це добре склеювали та опускали в воду. За дві-три хвилини в окропі – і вареники майже готові. Перш ніж покласти до тари, вареники приправляли українським салом та закарпатськими шкварками з цибулькою. Охолодженими і складали, щоб довше збереглися і витримали дорогу в 1,5 тис. кілометрів від Ужгорода…

У чотири десятки пар рук учні замішують, розкачують, ліплять, варять і фасують українські вареники. Їх рецепт хоч і простий, утім треба зважити на особливості роботи з тістом, пояснює майбутній кухар Валентин Машкаринець. Хлопцеві дісталася фізично найбільш складна робота – розкатувати тісто скалкою так, аби не розірвати, а водночас досягти потрібних розмірів: «найважливіше – це приготувати тісто для того, щоб воно було приємне на смак, не було пересолене, не переварювалося. Головне – це замісити добре тісто. А найважче це – розкачати тісто і правильно зліпити вареник, надати йому форму.

«Узагалі не важко. Якось вже з часом набив руку, навіть уже й просто. А тим більше задля доброї справи, за ідею!» – розповідає, ні на хвилину не припиняючи працювати, про розкачування тіста учень вищого професійного училища Віталій Король. Хлопець готується стати шеф-кухарем. І хоч зізнається, що раніше з тістом працювати не любив, однак в училищі навчився робити це швидко і вправно.

Щоб вареники доїхали за півтори тисячі кілометрів від Ужгорода смачними та в хорошій формі, їх змащують смальцем і додають шматки сала. Це не тільки вбереже вареник у дорозі, а й додасть домашнього смаку, кажуть фахівці кухонної справи.

Майстер виробничого навчання Катерина Кирик разом із учнями робить вареники не вперше, але ще жодного разу – в такій кількості. «У нас дуже хороше сало, домашнє! Цибулька, смалець. Вони дуже смачні, домашні. І ми вареники робили з великою любов’ю. Чим ми можемо допомогти нашим воїнам, підтримати їх? Підтримати ми їх можемо гарним словом, а ще й гарною смачною їжею. Це вареники!», – каже з гордістю і посмішкою пані Катерина.

За три дні учні училища наготували 400 кілограмів вареників. Хоч і стояти за кухонним столом по кілька годин поспіль складно, утім, запевняють дівчата і хлопці, не втомилися, бо знають, для кого готують подарунок. Учениця Лариса Ценько вважає: кожен повинен допомагати армії, хто як може і чим може: «Я сприймаю це як обов’язок. Тому що кожна людина в нашій країні повинна допомагати одна одній. І тому я вважаю, що це допомога і обов’язок. Ми дуже старалися для них, для солдатів. Ми хотіли зробити якнайкраще, щоб вони знали, що їх пам’ятають, люблять і цінують те, що вони захищають нашу країну».

Це не перша смачна посилка учнів училища на передову. Торік до Великодня в училищі спекли 160 пасок, які відправили солдатам. Цього разу з продуктів, які надали волонтери, зробили вареники. Солдатам достатньо буде підігріти їх – і вони готові до вживання.

Директор Ужгородського вищого професійного училища торгівлі і технології харчування Віктор Кощак розповідає, що у приготуванні вареників треба дотриматися спеціальної технології, а учні зробили це так, як потрібно за рецептом та всіма правилами: «Оскільки це 20 тисяч вареників, або 2 тисячі порцій, 200 грам на одну порцію, то довелося використати не малу кількість продуктів. Близько 150 кілограмів борошна, 200 кілограмів картоплі, 40 кілограмів цибулі, 400 яєць, смалець, сало – потрібні для того, щоб приготувати таку, я сподіваюся, смачну продукцію».

Такої кількості вареників одночасно на Закарпатті ще не робили, тож учні та майстри училища «створили» і смачний обласний рекорд.

Уже у неділю, 6 березня, волонтери і представники Мукачівської греко-католицької єпархії виїхали з варениками, а також двома реанімобілями у Донбас. Українські вареники із закарпатським салом повезли для бійців 128-ої гірсько-піхотної бригади, яка знову дислокується на передовій фронту.

Тетяна ЛЕШКО, фото автора, газета “Наш Ужгород”