За скільки в Ужгороді нині можна «купити» дитину?

Суцільне подорожчання та погіршення рівня життя не могло не вплинути на демографічну ситуацію в нашому краї. Адже перед тим, як дати життя маленькій істоті, більшість подружніх пар думають, а чи по «кишені» це їм. А другу-третю дитину жінки взагалі наважуються народжувати куди рідше. Та й на прохання малечі про те, аби дорослі «купили» братика чи сестричку, батьки зараз цілком правдиво відповідають, що грошей ще стільки не зібрали.

Витрати – вже з перших тижнів вагітності

Звичайно, все починається з нудоти і запаморочення. Отже, пора купувати тест на вагітність. А коштує нині диво-смужка від 23 до 250 гривень, у залежності від виробника. Далі – візит до лікаря. Хтось за огляд не платить нічого, однак більшість жінок викладають щонайменше 100 гривень. Аби стати на облік у жіночій консультації, потрібно здати чимало аналізів. Їхня ціна теж залежить від того, куди ви звертаєтесь – у приватну клініку чи у державну установу. У середньому вартість одного аналізу – 50-100 грн. Проте, скажімо, кров доводиться здавати під час вагітності кілька разів на різних строках. А ще – медики неодмінно виписують чимало препаратів для підтримання організму. І вони, між іншим, потрібні. Але спустошать гаманець на суму від 500 до 1000 грн, якщо не більше. Це за умови, що немає жодних відхилень і патологій.

Водночас, однією з найзахоплюючих процедур є УДЗ, адже на моніторі можна побачити своє маленьке чадо, дізнатися стан його здоров’я, стать, отримати диск із відеозаписом або фотографію. На таке «задоволення» ціни починаються від 50 грн, однак, знову ж таки, у залежності від того, де роблять діагностику. Зі слів окремих жінок, вони платили 600 грн у приватних кабінетах. А обстеження потрібно проходити тричі за вагітність. Отже, тільки за приблизними підрахунками, період вагітності коштує (без вітамінів, спеціального збалансованого харчування та вартості одягу, хоча гардероб весь час доводиться поновлювати) від 3 до 5 тис. грн.

Найвідповідальніший момент і «дитячі» витрати

Аби з’ясувати, скільки зараз коштують пологи у Ужгороді, ми провели опитування у одній із соціальних мереж. Звичайно, за допомогу при народженні ніхто силою від жінок гроші не бере. «Дякувати» чи «не дякувати» лікарю у матеріальному еквіваленті – справа глибоко особиста. Та й будь-яка робота, чесно кажучи, потребує оплати. Правда, не у всіх є гроші, щоб цю оплату здійснити. Проте ніхто не ставить метою звинувачувати чи виправдовувати медиків за «безкоштовно-платні» пологи, бо така вже у нас система, та й заробітні плати у них далеко не європейські.

Тож більшість жінок за кесарів розтин називали суми від 500 до 600 доларів. Звичайні пологи – у середньому 300 доларів. Однак знайшлась і така жінка, яка заявила, що не платила за народження дитини ні копійки. Проте за щастя материнства потрібно «винагородити» ще й священика, який охрестить немовля. Тут також ціни варіюються у залежності від конфесій – від 200 до 500 грн. А от уже безпосередньо фуршет з нагоди появи нової людини у родині залежить від статків та бажання похизуватися перед друзями батьків (хоча від цього рівень щастя дитини у майбутньому абсолютно не залежить).

Отже, із появою у домі дитини потрібно запастися не тільки терпінням, але й памперсами, дитячим харчуванням, шапочками, слинявчиками, одягом для малюка та багатьма іншими речами… Навіть такі, здавалося б, дрібниці коштують немало.

Поруч із цим допомога при народженні дитини в 2016 році далеко не перекриває вартості необхідних на малюка витрат. Цікаво, чи багато жінок через кілька років у нашій державі отримають статус «матерів-героїнь»? Тож і не дивно, що більшість молодих подружніх пар усе частіше заводять собак, хом’яків чи котів, а не дітей…

Марина АЛДОН, газета “Наш Ужгород”