З початку 2016-го року правоохоронці зафіксували півсотні нелегальних вирубок лісу

Поліція Закарпаття звертається до краян повідомляти про несанкціоновані вирубки на території області.

Остання декада березня стала випробуванням на міць і совість багатьох лісгоспів краю. Шпальти газет та Інтернет-сторінки рясніють повідомленнями про те, як «курсують» по області вантажівки, вщент забиті деревиною. Правоохоронці ледь не кожного дня зупиняють і затримують десятки кубометрів нелегальної деревини, – інформує відділ комунікації ГУ Національної поліції у Закарпатській області.

Дивує і те, що будь-які попередження, застереження, покарання винних, чомусь, зловмисників нічого не вчить. Як кажуть, наука не йде до бука. А не йде тому, що «буки» – прості виконавці чиїхось завдань. А кришовані «інкогніто» сидять там – ближче до Олімпу, де можна все владнати, якщо знаєш «таблицю ділення».

Аби розібратися в усіх заплутаних «лісових» справах, до лісгоспів Закарпаття були націлені перевіряючі комісії. Відтак, за численними повідомленнями правоохоронці чи не в кожному районі області з’ясовують обставини перевезення та видачі (!) дозволів на вирубку та транспортування деревини.

Лише за один день (17 березня), працівниками Головного управління Національної поліції Закарпаття проводиться перевірка за вісьмома фактами злочинів проти довкілля. Так, у Перечинському районі виявлено «нічийних» 16 стовбурів вільхи (довжиною до 2,5 м, діаметром 17-25 см); у с.Яківське свалявські правоохоронці знову затримали 5 куб.м. нелегального лісу.

А у Великоберезнянському, Хустському, Тячівському районах під час перевірок виявлено незаконно вирубаних 35 куб. м лісу, а сума збитку від самовільної вирубки в Рахівському районі становить більше 35 тис. гривень.

Із початку 2016 року поліцейські зареєстрували понад півсотні фактів незаконних порубок. Відповідальність за ці злочини передбачена за ст.246 Кримінального кодексу України. А щодо недобросовісних працівників лісгоспу – їм також доведеться відповісти за свою халатність – ст. 367 ККУ (Службова недбалість, тобто невиконання або неналежне виконання службовою особою своїх службових обов’язків через несумлінне ставлення до них, що заподіяло істотну шкоду охоронюваним законом правам та інтересам окремих громадян, або державним чи громадським інтересам, або інтересам окремих юридичних осіб).

Правоохоронці і далі перевірятимуть усі факти, звернення громадян про незаконні вирубки та користування надрами.

 

pmg.ua