На Ужгородщині існує загроза підтоплення садів

На Ужгородщині громади сіл Холмок та Баранинці, а також керівництво ТОВ «Контакт-Буд» б’ють на сполох і просять депутатів Закарпатської облради допомогти у вирішені питання реконструкції меліоративної системи та розчищення русла річки Циганівки.

У депутатському запиті крайового парламентаря Андрія Андріїва, який був оголошений під час четвертого пленарного засідання другої сесії облради, йдеться: «На сьогоднішній день склалась загрозлива ситуація зі станом меліоративної системи та русла річки Циганівки на територіях Баранинської та Холмецької сільських рад, які заросли та неймовірно захаращені. Такий стан може призвести до негативних наслідків, зокрема підтоплення сіл вище за течією та сто двадцяти гектарів садів ТОВ «Контакт-Буд» волоського горіха та інших видів кісточкових, які вже закладено в Ужгородському районі, на території урочища «Каран-ІІІ», «Каран-IV» Баранинської сільської ради та урочища «Чадий» Холмецької сільської ради.

Товариство зверталося до Ужгородської РДА з приводу реконструкції меліоративної системи та розчищення русла річки Циганівки, але, на жаль, позитивного зрушення у вирішенні цієї проблеми не має, у зв’язку з відсутністю фінансування.

На замовлення товариства Державним агентством водних ресурсів України, Басейновим управління водних ресурсів річки Тиса, ВКП «Закарпаттяводпроект» виготовлено проектно-кошторисну документацію – «Реконструкція меліоративної системи в урочищі «Каран-ІІІ», «Каран-IV» на території Баранинської сільської ради та урочищі «Чадий», Холмецької сільської ради Ужгородського району». Проект розроблений згідно державних і відомчих документів з врахуванням нових досягнень науки і техніки в водогосподарському будівництві, на основі ліцензії, виданої Державною архітектурною-будівельною інспекцією України та кваліфікаційного сертифікату серії.

Проектно-кошторисну документацію надано до Ужгородської РДА, але до сьогоднішнього дня питання фінансування проведення робіт залишається не вирішеним».

З огляду на цю критичну ситуацію, Андрій Андріїв від імені громади сіл Баранинці, Холмок та керівництва ТОВ «Контакт-Буд» звернувся до своїх колег підтримати даний запит, а також направив листа до керівництва ОДА і облради вжити всіх заходів. Крайові парламентарі дали «зелене світло», проголосувавши за даний запит, який скеровано в обласну державну адміністрацію для вирішення.

Джерело: прес-служба Закарпатської облради