На Закарпаття намагалися провезти заборонені лікарські засоби

В ніч з 20 на 21 березня 2016 року працівники митного поста «Тиса» Закарпатської митниці ДФС виявили в громадянина України 359 упаковок незадекларованих медичних препаратів.

Українець прямував з Італії в Україну в приватних справах мікроавтобусом «Mercedes-Benz». Для проходження митного контролю водій обрав канал «червоний коридор», відтак заповнив митну декларацію, в якій вказав свої паспортні дані, та зазначив, що переміщує особисті речі, в кількості 50 місць та валюту – 7000 євро. Підтвердивши під час усного опитування відомості, заявлені у митній декларації, громадянин окрім вказаного нічого не заявив.

Однак, здійснивши митний контроль зазначеного транспортного засобу та речей українця, працівники митного поста виявили медичні препарати іноземного виробництва: «Losartan AHCL 50 mg» по 28 пігулок в кожній упаковці, в кількості 317 упаковок, вартістю (згідно вказаної на заводській упаковці) 10,07 євро кожна, та «Pravastatina 40mg» по 14 пігулок в одній упаковці, в кількості 42 упаковки, іноземного виробництва, вартістю (згідно вказаної на заводській упаковці) 08,16 євро кожна, які знаходилися в картонній коробці у вантажному відсіку мікроавтобуса. Доступ до виявленого нічим не обмежувався.

Зауважимо, що відповідно до ст.17 Закону України «Про лікарські засоби» на територію України можуть ввозитись лікарські засоби, зареєстровані в Україні, за наявності сертифіката якості, що видається виробником.

Наказом Міністерства охорони здоров’я України від 15.05.97р. №143, зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 11.06.97р. за № 215/2019, затверджено Порядок ввезення на територію України незареєстрованих лікарських засобів, де зазначено, що при разовому ввезенні незареєстрованих лікарських засобів з метою індивідуального використання громадянами в кількості, необхідний на курс лікування, подаються наступні документи: довідка лікаря із зазначенням діагнозу захворювання; рецепт на даний лікарський препарат згідно із правилами МОЗ України, затвердженими наказом МОЗ України від 30.06.94р. № 117 (підпис і особиста печатка лікаря, підпис відповідальної особи і кругла печатка лікувальної установи)

Згідно Постанови Кабінету Міністрів України № 458 від 23.05.2012 року «Про обсяги та порядок ввезення громадянами на митну територію України лікарських засобів та спеціального дитячого харчування» та відповідно до ст. 370 Митного кодексу України, громадяни можуть ввозити на митну територію України лікарські засоби, які переміщуються в ручній поклажі та/або в супроводженому або несу проводженому багажі громадянина, в таких обсягах: у кількості , що не перевищує п’яти упаковок кожного найменування на одну особу (крім лікарських засобів, що містять наркотичні чи психотропні речовини); у кількості, що не перевищує зазначену в наявному в особи рецепті на такий лікарський засіб, виданий на ім’я цієї особи та засвідченому печаткою лікаря та/або закладу охорони здоров’я.

Таким чином, громадянин України не заявив за встановленою формою точні відомості про переміщуваний ним через митний кордон України товар, переміщення якого через митний кордон України в даному випадку підлягає обов’язковому письмовому декларуванню та оподаткуванню.

Такі дії мають ознаки порушення (порушень) митних правил, передбаченого (передбачених) статтею 472 Митного кодексу України. На підставі ст. 511 Митного кодексу України складено протокол та тимчасово вилучено 359 упаковок медпрепаратів, вартістю понад 104 тис. грн.

Джерело: Відділ комунікацій Головного управління ДФС у Закарпатській області