Закарпатські праліси прагнуть захистити на законодавчому рівні

Українське товариство охорони птахів, Київський еколого-культурний центр та Всесвітній фонд природи WWF в Україні готують законопроект, який надасть всім Карпатським пралісам охоронного статусу.

На даний момент через відсутність надійного законодавчого захисту частина цих унікальних лісових ділянок може бути знищена в процесі господарської діяльності.

Праліси – це природні ліси, які не зазнавали прямого впливу людської діяльності на їх розвиток (Карпатська конвенція, 2004). Праліси та старовікові ліси є еталонами природного розвитку лісових екосистем, а також домівкою для рідкісних видів тварин та рослин, тому вкрай необхідно зберегти їх для наших нащадків. Це національна спадщина України.

В Українських Карпатах на сьогоднішній день виявлено майже 48 тис. га пралісів, з яких близько 30 тис. га вже перебувають у межах природно-заповідних об’єктів та охороняються законом. Частина з них належить до об’єкту всесвітньої спадщини UNESCO «Букові праліси Карпат та інших регіонів Європи». Інші ділянки, розташовані у межах лісових господарств, не мають охоронного статусу і, таким чином, можуть бути знищені в процесі господарської діяльності. Праліси неможливо відтворити в сучасних умовах, тому знищення останніх недоторканих ділянок призведе до остаточної втрати унікальної природної спадщини.

Всесвітній фонд природи WWF в Україні підтримав підготовку критеріїв та методичного посібника з виділення пралісів і старовікових лісів, а також з 2008 року провадить значну роботу з детальної інвентаризації старовікових лісів та пралісів у Карпатському регіоні, врахувавши також попередні та сьогоднішні зусилля інших громадських та державних інституцій. Результати досліджень розміщено на порталі «Старовікові ліси та праліси Українських Карпат» для громадського та професійного використання.

 

karpatskijobjektiv.com