Закарпатська обласна рада просить реформувати систему управління земельними, лісовими та водними ресурсами

На четвертому засіданні другої сесії обласні обранці ухвалили рішення про звернення до Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України  щодо передачі повноважень розпорядників земельних,  лісових та водних ресурсів до сфери  управління місцевих державних адміністрації.

«Земельні, лісові та водні ресурси – це та частина загального природного фонду, яка використовується для задоволення основних потреб населення і виробництва, – наголошується у документі. – Відтак, у контексті децентралізації влади, передача функцій управління та контролю за використанням об’єктів земельного, лісового та водного фондів на місцевий рівень набуває першочергового значення.

Актуальність зазначеного питання обумовлена тим, що на сьогодні реалізація державної політики у сфері земельних, лісових та водних ресурсів здійснюється різними державними агентствами, діяльність яких спрямовується і координується Кабінетом Міністрів України через двох міністрів, а саме: Міністра аграрної політики та продовольства і Міністра екології та природних ресурсів. Тобто, на центральному рівні існують три окремі ланки суб’єктів управлінської діяльності, тоді як самі об’єкти управління знаходяться на місцевому рівні та використовуються переважно для забезпечення інтересів громадян, суб’єктів підприємницької діяльності та територіальних громад».

– На моє тверде переконання, передача функцій управління в галузях водного та лісового господарств, а також земельних відносин на місця дозволить ефективно та раціонально використовувати основні національні багатства українського народу із врахуванням як державних інтересів, так і інтересів територіальної громади, – зазначає  голова Закарпатської облради Михайло Рівіс.

Ця думка підтверджується  і в документі, де сказано, що «передача цих управлінських функцій місцевим державним адміністраціям, а в подальшому від місцевих державних адміністрацій до органів місцевого самоврядування, стане важливим кроком на шляху до забезпечення спроможності та фінансової самодостатності територіальних громад, побудови ефективної системи територіальної організації влади в Україні, реалізації у повній мірі положень Європейської хартії місцевого самоврядування».

Зважаючи на викладене, Закарпатська обласна рада просить в першочерговому порядку розглянути питання про реформування системи управління земельними, лісовими та водними ресурсами і розробити механізм передачі відповідних повноважень щодо реалізації державної політики та координації діяльності в цих сферах від центральних органів виконавчої влади до місцевих державних адміністрацій.

 

Прес-служба Закарпатської облради