Своєчасний візит до гінеколога може врятувати жінці життя               

В Ужгороді відбувся науково-практичний семінар для лікарів онкологів та гінекологів області. Фахівці з Києва навчали сучасним методикам діагностики однієї з найбільш розповсюджених онкопатологій у жінок – раку шики матки. Столичні медики звертали увагу колег на можливі помилки в проведенні скринінгу, як подеколи не спотворювати картину реального стану здоров’я пацієнтки. Особлива увага приділялась і підготовці пацієнтки до медичного огляду, яка повинна бути обізнана з головними вимогами до умов проведення скринінгу.

Вже вкотре проблему своєчасного звернення жінок на огляди відзначив обласний онколог Андрій Русин, адже будь-яку онкопатологію, якщо вона вчасно діагностована, можна вилікувати. На жаль, випадки пізнього звернення до лікарів у 3-4 – й стадії захворювання практично не залишають шансів на успішне лікування. Жінки роками можуть не відвідувати гінеколога, а відчувши якісь порушення, ладні терпіти і чекати вдома –  «може, минеться». Наступною причиною є страх: жінки бояться звернутися до лікаря і почути, що у них виникли проблеми, соромляться розповісти, що їх турбує. Фахівці медики наголошують: кожна жінка, щоб запобігти розвитку важкої і смертельно небезпечної  хвороби, має раз на рік проходити профогляд у лікаря.

Довідково:

У світі рак шийки матки залишається однією з найбільш поширених форм злоякісних новоутворень, займаючи друге місце за частотою і третє за смертністю серед усіх онкологічних захворювань у жінок. Найвища захворюваність характерна саме для країн, що розвиваються. Єдиним профілактичним методом, що  сприяє зниженню смертності є скринінг.

Рак шийки матки – це захворювання, яке може бути попереджене. Що для цього потрібно? Щоб жінка думала про своє здоров’я і знала, що раз на рік вона має прийти до гінеколога, взятии аналіз на ракові клітини, і пройти онко профілактичний огляд. Якщо хоча б 80-90% жінок кожного року задіяти у цьому онкопрофогляді, то через 10 років випадки на це захворюваннязменшаться в десятки разів.

Щохвилини у світі одній жінці ставлять діагноз рак шийки матки. Щодня в Україні 6 жінок помирає від цієї недуги.

Кожний рік у світі більше ніж у 600 000 жінок виявляють рак шийки матки. В Україні 7500 пацієнток дізнаються, що мають цю хворобу, а 2500 жінок помирають від цієї хвороби щороку.

 

Департамент охорони здоров’я Закарпатської ОДА