«Донбас і Крим: ціна повернення»

Наукове видання, яке недавно побачило світ під такою назвою, 18 березня презентували в Ужгороді за участі представників  Національного інституту стратегічних досліджень при Президентові України, науковців УжНУ, керівників правоохоронних структур краю, представників дипломатичних місій, акредитованих на території Закарпатської області, експертів, журналістів.

«У виданні пропонується комплексне дослідження проблематики війни у Донбасі та анексії Криму. Автори дослідження розглядають збройну агресію Росії як стрес-тест для глобальної і національної безпеки та каталізатор перезавантаження зовнішньої політики України, аналізують причини та наслідки тимчасової втрати контролю над окремими територіями України, обґрунтовують позицію України та висвітлюють підходи ЄС та Росії до врегулювання ситуації у Донбасі в Мінському процесі – наголосила модератор, директор регіональної філії НІСД в Ужгороді Світлана Мітряєва.

«Чи повинна Україна повертати і повертатися на окуповані території? – відповіді на ці питання, які нині жваво дискутують українці, слід шукати у монографії», – зауважив радник директора Національного Інституту стратегічних досліджень при Президентові України, доктор філософії Віктор Циганов представляючи видання, і наголосив, що Крим і Донбас поза Україною не мають майбутнього. Наразі автори розглядають три можливі шляхи повернення окупованих регіонів: «хорватський» – або силовий, «молдавський» – що передбачає частковий компроміс з маріонетковими режимами, та «німецький» – коли країна об’єднується внаслідок усвідомлення її громадянами згубних наслідків розколу нації.

Під час презентації зав’язалася жвава дискусія, у якій взяли участь Генеральний консул Словаччини в Ужгороді Янка Буріанова, завідувач кафедри міжнародних відносин УжНУ Ален Панов, директор Центру міжнародної безпеки та євроінтеграції УжНУ, професор Ігор Тодоров, який до окупації рідного міста 33 роки пропрацював у Донецькому національному університеті, вчений секретар НІСД, професор Олександра Ляшенко. «Скоріш за все, українцям доведеться шукати і знайти власний шлях об’єднання країни. Головне, аби цей процес відбувся» – зауважив у дискусії завідувач кафедри міжнародних економічних відносин УжНУ, професор Володимир Приходько.

Наукове видання розраховане на політиків, політичних аналітиків, державних службовців вищої ланки, науковців у сфері безпекознавства. Результати дослідження будуть корисними для освітян, сфера діяльності яких стосується національної безпеки, а також зацікавлять національно свідомих громадян.

Василь ІЛЬНИЦЬКИЙ, газета “Наш Ужгород”