Більше половини ромів на Закарпатті – неповнолітні: народжувати починають до 14 років

На Закарпатті кількість ромського населення становить 51 889 чоловік, причому більше половини з них, 26 870 – діти віком від 0 до 17 років. Про це повідомила заступник директора департаменту охорони здоров’я Єлизавета Біров на засіданні колегії департаменту.

Медики постійно проводять комплексні медогляди ромських дітей. 92,1% з них пройшли диспансеризацію, в т.ч. віком до року – 98,8 %. Єлизавета Біров зауважила, що захворюваність та поширеність хвороб серед ромських дітей значно нижча за аналогічні показники для всього дитячого населення області.

Однак смертність серед дитячого населення ромів – висока. Один із чинників – відмови батьків від госпіталізації дітей, пізнє звернення до медичну допомогу. Тільки минулого року в області було зафіксовано 1 101 випадок таких відмов, причому з них 700 дітей віком до одного року. Єлизавета Біров наголосила на необхідності негайного інформування соціальних служб про такі випадки та налагодження дієвої співпраці між медиками первинної ланки та соціальними працівниками.

Ще один фактор ризику – ранні вагітності. Так, минулоріч 61 юна ромка віком до 14 років була вагітна. Непоодинокі випадки, коли дівчата у 18 років вже мають по двоє-троє дітей. Організм дівчини ще не готовий до таких навантажень, часті пологи виснажують молоду жінку, що відповідно віддзеркалюється на здоров’ї немовлят.

Джерело: прес-центр ОЦЗ у Закарпатській області