Глава Нацполіції просить скликати РНБО через “бурштинові війни”

Голова Національної поліції України Хатія Деканоідзе просить скликати РНБО через ситуацію з видобутком бурштину-сирцю. Сьогодні, 2 квітня, вона підписала доручення про створення оперативного штабу Нацполіції на території Сарненського району Рівненської області.

Діяльність штабу буде розгорнута із сьогоднішнього дня і до особливого розпорядження. До складу оперштабу увійшли працівники карного розшуку, слідства та інших підрозділів Національної поліції, зокрема – підрозділів особливого призначення. Крім того, доручення передбачає виділення резерву сил, зокрема – і від кількох обласних підрозділів поліції. До складу штабу також увійдуть представники органів прокуратури, СБУ і обласної державної адміністрації.

Голова Нацполіції зазначила, що ситуація на Рівненщини є непростою і потребує системних рішень, зокрема – і кадрових. Відтак метою роботи створеного штабу стане напрацювання комплексу заходів, які допоможуть врегулювати конфліктну ситуацію навколо незаконного видобутку бурштину-сирцю.

Поліція, зазначила Хатія Деканоідзе, володіє достатніми силами і засобами, аби підтримати правопорядок і забезпечити безпеку місцевих мешканців. Водночас вона виключила можливість силового розв’язання проблеми. Деканоідзе зазначила, що для розв’язання проблеми раз і назавжди потрібен системний підхід, аби припинити «самовільний старательський промисел» і направити багатомільйонні фінансові потоки не в чиюсь кишеню, а до державної казни. Для цього Голова Національної поліції України пропонує розробити стратегічний план та прийняти необхідну законодавчу базу.

Нагадаємо, в Сарненському районі Рівненщини тривають інциденти між нелегальними копачами бурштину і поліцією. 30 березня майже тисяча осіб у балаклавах і камуфльованому одязі, озброєні дерев’яними битами, камінням, палицями заблокували дорогу поваленими деревами та чинили опір працівникам правоохоронних органів. У сутичках постраждали десятеро поліцейських.

 

7dniv.info