Мінагрополітики просить Мінприроди та рятувальників вжити заходів щодо Солотвинського солерудника

Мінагрополітики звернулося до Міністерства екології та природних ресурсів України та Державної служби України з надзвичайних ситуацій (ДСНС) для вжиття невідкладних заходів щодо ліквідації небезпечних техногенно-геологічних процесів навколо ДП “Солотвинський солерудник” на закарпатській Тячівщині.

Офіційне звернення зумовлене тим, що вказана надзвичайна ситуація вийшла за межі компетенції Мінагрополітики.

Нагадаємо, що з лютого 2007 року ДП “Солотвинський солерудник”, який знаходиться у підпорядкуванні Мінагрополітики, не здійснює виробничу діяльність з видобутку кам’яної солі. На його території спостерігається погіршення стану навколишнього природного середовища. За своїми ознаками ситуація класифікована як надзвичайна ситуація державного рівня та знаходиться на обліку як неліквідована.

Мінагрополітики зі свого боку було прийняте рішення щодо ліквідації ДП “Солотвинський солерудник” як гірничодобувного об’єкту, в результаті чого було створене ДП “Виробнича дирекція з ліквідації Солотвинського солерудника”.

Оскільки реалізація заходів з подолання надзвичайної ситуації державного рівня не належить до компетенції Мінагрополітики, відомство звернулося до Мінприроди та ДСНС з метою віднесення згаданого державного підприємства до сфери їх управління. Крім того, вже найближчим часом Мінагрополітики ініціюватиме спільну нараду щодо негайного консолідованого вирішення даної проблеми.

Для довідки: загальний об’єм провалів та карстових утворень станом на 1 грудня 2011 р. складав 2,6 млн м3, а станом на 01 лютого 2016 р. – вже понад 5,4 млн м3

Прес-служба Мінагрополітики