Вчора збиралася президія облради

Напередодні третьої сесії Закарпатської обласної ради під головуванням Михайла Рівіса відбулося засідання президії облради.

На початку голова облради поінформував присутніх депутатів, що вони вже працюють по-новому регламенту, а також про те, що третя сесія триватиме до середини червня і складатиметься з кількох пленарних засідань. Далі розглядали матеріали, які виносяться на розгляд першого пленарного засідання цієї сесії, та обговорили інші питання по суті.
Слушні пропозиції внесли Віктор Русин та Ілдіка Орос, які запропонували проголосувати за ті конкретні питання, які розглядатимуться завтра у ході роботи сесії і які оприлюдненні на сайті облради за 20 днів, як це передбачено регламентом.

Зокрема, Михайло Михайлович наголосив: «Я проти того, аби в Києві розпоряджалися надрами Закарпаття і без згоди депутатів та позиції громадськості приймали рішення». Його підтримав Олександр Ледида, зауваживши: «Все що зараз відбувається, зводиться до того, що Закарпатську область хочуть зробити великою сільською радою». І навів беззаперечні факти того, як інші області одержують з центральних органів влади мільйонні субвенції, дотації та інші необхідні фінанси, зокрема, і на розбудову доріг, а Закарпаття чомусь суттєво обділене. «У нас великі платники податків обслуговуються у Львові, кадрові питання по залізниці – також приймаються у сусідній області. Не кажучи вже про те, що Закарпаття досі не включили в митний експеримент, де передбачено надпланові надходження платежів направляти на розбудову доріг регіону», – сказав крайовий парламентар. Відтак члени президії підтримали пропозицію колеги направити від депутатського корпусу звернення у вищі органи влади не забирати від області позапланові митні платежі, не розпоряджатися земельними та лісовими ресурсами тощо.

Гостро постало питання щодо внесення змін до обласного бюджету в частині співфінансування спільних проектів з чеським краєм Височиною. Переважна більшість членів президії висловилися за продовження багаторічної успішної співпраці з чехами, однак категоричними противниками були представники фракції «Відродження» – Василь Кошеля та Петро Ільницький. Вони переконували присутніх у тому, що фінансування будівництва хоспісу у Виноградові важливіше за реконструкцію десятків соціальних об’єктів у майже кожному районі краю. І наполягали, аби необхідні кошти для їх реалізації зняти з інших регіональних програм, зокрема, з облаштування спортивних дитячих майданчиків.

Як поінформував директор департаменту фінансів ОДА Петро Лазар, на сьогодні по хоспісу порушена кримінальна справа, будівництво законсервовано на невизначений термін, робиться будівельна експертиза, на яку піде багато часу. Тому ОДА рекомендує депутатам коштів із 6 мільйонів гривень, які передбачалися для хоспісу, частину перенаправити на співпрацю з Височиною. А мова йде лише про 3,8 млн.грн. Його підтримав Віктор Русин, який з досвіду керівництва в правоохоронних органах добре знає механізм таких справ. «Повірте, якщо розпочате кримінальне провадження, то виділені облрадою кошти просто лежатимуть «намертво» на рахунку і не використовуватимуться за призначенням».

Такої ж думки і Михайло Рівіс, і Йосип Борто, Павло Білецький та Олександр Ледида. Останній настійливо запевняв колег, з огляду на ці обставини призначені для хоспісу кошти цього року взагалі не зможуть бути використані. Тому доцільно таки частину з них скерувати на важливі соціальні об’єкти, які визначені у рамках співробітництва із Височиною. Відтак, крім Петра Ільницького, всі присутні підтримали співпрацю з чехами.
Всі рекомендації членів президії будуть опрацьовані та внесені на розгляд сесії.
Прес-служба Закарпатської облради