Голів ЖБК Ужгорода ознайомили із законодавчими змінами та перспективами в роботі

У вівторок, 5 квітня, у великій залі Ужгородської міської ради відбувся робочий семінар з головами житлово-будівельних кооперативів щодо різних питань, які в перспективі повинні вирішувати їхні керівники.

Розпочав зібрання заступник міського голови Олександр Габор, зазначивши, що влада Ужгорода працює на створення умов для мешканців міста: «Сподіваюся, ви почерпнете для вашої роботи потрібну інформацію. Уся Україна рухається в напрямку зміни системи обслуговування будинків, цю функцію буде покладено або на мешканців, які самі організувалися, або на структуру, яку вони обрали. Ми всіляко підтримуємо і  сприяємо реалізації ваших намірів та готові йти назустріч активним мешканцям».

Начальник відділу реєстрації місця проживання виконавчого комітету Ужгородської міської ради Володимир Кравчук роз’яснив головам ЖБК, що відповідно до закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо розширення повноважень органів місцевого самоврядування та оптимізацію надання адміністративних послуг», реєстрацію місця проживання фізичних осіб з 1 квітня здійснюють виконавчі органи сільських, селищних, міських рад. Уже до 4 квітня всі житлово-експлуатаційні організації та інші підприємства, установи, які забезпечують ведення картотек з питань реєстрації фізичних осіб, були зобов’язані передати картотеки з описом мешканців до відповідного підрозділу виконавчого комітету міської ради.

В.о. директора департаменту міського господарства Оксана Пайда проінформувала голів ЖБК, що протягом квітня в Ужгороді за розпорядженням міського голови триває місячник благоустрою. Тому закликала навести порядок на своїх прибудинкових територіях, а також у підвалах і на горищах. Усе зібране сміття до 23 квітня вивозитимуть безкоштовно, за рахунок коштів Ужгородської міської ради.

Депутат міської ради та громадський активіст Віктор Щадей порадив ЖБК, які в майбутньому можуть перереєструватися в ОСББ, безкоштовно закріплювати за собою прибудинкову територію у спільну власність чи користування всіх мешканців, аби знати, що ніхто нічого не зможе будувати біля їхніх будинків.

Окрім того, на необхідності здійснити перереєстрацію ЖБК в ОСББ, наголосила обласний координатор  проекту ЄС/ПРООН «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду» Марія Йовбак. Зокрема, вона докладно розповіла, що згідно з чинним законодавством до 1 січня 2017 року усім ЖБК необхідно перереєструватися, і вони мають право провести реорганізацію в ОСББ. Так само всім ОСББ до нового року необхідно перезатвердити у новій редакції свої  статути відповідно до внесених змін у Закон “Про особливості здійснення права власності у багатоквартирних будинках”.

Муніципальний координатор проекту, головний спеціаліст департаменту міського господарства, голова Ужгородського осередку «Спілки власників житла України» Марина Куберка нагадала присутнім про доцільність скористатися державною програмою з кредитування ОСББ і ЖБК щодо  енергозберігаючих заходів у своїх будинках: «Відповідно до прийнятої програми міська рада взяла на себе зобов’язання відшкодовувати частину кредиту в розмірі 40%, 40% відшкодує Держенергоефективності України, ОСББ й ЖБК будуть виплачувати тільки 20% тіла кредиту. Йдеться про заміну вікон у під’їздах багатоквартирних будинків, встановлення енергозберігаючих лампочок, датчиків руху, щоб значно скоротити споживання електроенергії для освітлення місць спільного користування, теплосанації будинків».

Член Громадської ради Наталія Кириленко поділилася знаннями, отриманими на семінарі у Львові щодо управління багатоквартирними будинками.

Голови ЖБК після виступів активно обговорювали порушені теми та ставили додаткові запитання.

rada-uzhgorod.gov.ua