Що чекає Україну, якщо Нідерланди на референдумі не підтримають Угоду про асоціацію?

Сьогодні в Нідерландах відбувається референдум про ратифікацію угоди про асоціацію України і Євросоюзу. Дільниці для голосування відкрилися в 8:30 за київським часом і працюватимуть до 22:00.

 

DW пояснює, звідки виникла ідея проведення референдуму і які можливі наслідки голосування.

Громадянам Нідерландів на референдумі буде запропоновано відповісти на питання “Ви за чи проти ратифікації угоди про асоціацію Європейського союзу і України?”. Ініціатор референдуму – євроскептичні нідерландська громадська ініціатива GeenPeil, відома своєю популістською риторикою. Такий консультативний референдум в країні проводиться вперше. І можна сказати, що Україні певною мірою не пощастило, що саме вона стала мішенню нідерландських євроскептиків. Справа в тому, що процес ратифікації угоди про асоціацію України і ЄС збігся за часом з прийняттям змін до законодавства Нідерландів, які дали можливість проведення консультативного всенародного голосування.

Група євроскептиків з GeenPeil спочатку мала намір використовувати новий закон, щоб організувати референдум щодо бюджету ЄС. Але угода про асоціацію з Україною з’явилося раніше, і вони вирішили націлитися саме на цей документ. На підтримку проведення референдуму GeenPeil зібрала понад 400 тисяч підписів.

Крім ініціативи євроскептиків GeenPeil, серед нідерландських політиків проти ратифікації угоди про асоціацію ЄС і України виступають також представники двох парламентських партій: правопопулістської Партії свободи і Соціалістичної партії. Вони стверджують, що угода про асоціацію стане першим кроком до вступу Києва до ЄС, і незабаром гроші нідерландських платників податків потечуть в Україну. Також з уст критиків звучать висловлювання, що угода з ЄС зашкодить і самій Україні, оскільки таким чином вона потрапить у повну залежність від Брюсселя, і це призведе до подальшого зростання напруженості у відносинах з Росією. А це, на думку противників ратифікації, викличе негативні наслідки і для Європи.

Прихильники ратифікації угоди пояснюють голландцям необхідність сказати “так” на референдумі тим, що в результаті обидві країни виграють економічно, а підприємцям з Нідерландів буде простіше розвивати бізнес в Україні і експортувати туди свої товари. Крім того, зближення Києва і Євросоюзу буде в цілому сприяти зміцненню безпеки в ЄС, вважають прихильники ратифікації.

В її підтримку виступив і уряд Нідерландів. Як заявив прем’єр-міністр Марк Рютте, Євросоюзу необхідна угода про асоціацію з Україною, адже вона “пов’язана зі стабільністю на кордонах Європейського Союзу”.

Агітував за ратифікацію документа і глава Єврокомісії Жан-Клод Юнкер. Він, зокрема, вказував, що Нідерланди тільки виграють економічно від цієї угоди, і застерігав, що негативний результат на референдумі буде вигідний Росії і може привести “до континентального кризи”.

Згідно з останніми соцопитуваннями, ряди прихильників і противників ратифікації угоди про асоціацію ЄС і України в Нідерландах практично рівні за чисельністю. За даними оприлюднених 20 березня результатів дослідження, яке провела компанія Direct Research, 35 відсотків респондентів готові підтримати ратифікацію, а 36 відсотків збираються проголосувати проти неї. 29 відсотків досі не визначилися зі своєю позицією.

Чималий інтерес викликає питання явки виборців, адже для того, щоб результати референдуму були визнані дійсними, в ньому повинні взяти участь не менше 30 відсотків нідерландців, які мають право голосу. Для порівняння – явка на останніх виборах до Європарламенту склала в країні 36 відсотків.

І хоча останні соцопитування прогнозують явку на рівні 42 відсотків, зараз неможливо передбачити, якою буде активність виборців. Не слід забувати, що голосування відбудеться в середині робочого тижня, в середу, що зовсім не сприяє високій явці.

Оскільки референдум носить консультативний характер, в уряду Нідерландів не буде формальних зобов’язань у зв’язку з його результатами. Більш того, парламент країни вже ратифікував угоду про асоціацію Євросоюзу з Україною.

Однак експерти відзначають, що прем’єр-міністр Марк Рютте не зможе проігнорувати думку виборців незадовго до парламентських виборів 2017 року. Адже це зробить його вразливим для докорів з боку опонентів, які зможуть звинуватити його в тому, що він не прислухається до голосу своїх співгромадян. Тому, зазначають аналітики, результати референдуму можуть мати великий вплив, незважаючи на його консультативний характер. Не виключено, що раніше прийняте парламентом рішення про ратифікацію угоди може бути скасовано.

Однак навіть якщо припустити, що Нідерланди в результаті референдуму остаточно відмовляться ратифікувати угоду між Києвом і Брюсселем, ЄС зможе і надалі застосовувати його тимчасово, як це відбувається з 2014 року. А з 1 січня 2016 роки так само тимчасово діє зона вільної торгівлі (ЗВТ) між Україною і Євросоюзом. Остаточно угода набуде чинності після завершення процесу її ратифікації всіма членами ЄС. А до цього моменту, незалежно від тривалості процесу ратифікації, буде залишатися в силі тимчасова дія угоди про асоціацію та ЗВТ з Україною.

7dniv.info