Децентралізація збільшила навантаження на місцеві бюджети

Стан виконання місцевих бюджетів за перший квартал поточного року, як і за минулий рік, свідчить про позитивну динаміку наповнення місцевих бюджетів. Про це під час брифінгу повідомив директор департаменту фінансів Закарпатської ОДА Петро Лазар. «За перший квартал до загального фонду місцевих бюджетів надійшло 568 мільйонів гривень, що більше планових показників на 43 відсотка, а за перший квартал минулого року на 56 відсотків», – поінформував посадовець.

За словами Петра Лазара, аналіз виконання низових бюджетів свідчить, що лише близько тридцяти відсотків місцевих бюджетів мають надходження в обсягах, необхідних для забезпечення виконання власних повноважень. «У третини місцевих бюджетів рівень надходжень податків настільки низький, що не забезпечує навіть утримання апарату сільської ради. Протягом січня-березня, наприклад, в одинадцяти сільських бюджетах із трьохсот двох доходи склали від 2-х до 10 з половиною тисяч гривень», – зазначив посадовець.

Серед проблемних питань, які виникли під час затвердження місцевих бюджетів і наразі не вирішені, Петро Лазар назвав фінансування професійно-технічних навчальних закладів. Як відомо, цьогоріч видатки на утримання ПТНЗ розташованих на території міст обласного значення, планувалися у відповідних бюджетах міст, а на інших територіях – із обласного бюджету. Якщо область та міста Берегово і Хуст передбачили кошти для цих закладів на весь рік у повному обсязі, а місто Ужгород тільки на перший квартал, в Мукачеві видатки на цілі зовсім не були включені у бюджет. Тільки наприкінці березня до бюджету міста внесли зміни, якими передбачено 9 з половиною мільйонів гривень для фінансування професійно-технічних навчальних закладів, розташованих на його території. З державного бюджету для фінансування ПТНЗ для області додатково була виділена стабілізаційна дотація у сумі 15 з половиною мільйонів гривень, які розподілили бюджетам міст обласного значення у залежності від кількості учнів, які навчаються у цих навчальних закладах.

«Перший квартал видатки закриті, однак до кінця року ще додатково необхідно для цих закладів 49 мільйонів гривень, з них у місті Мукачево – майже 32 мільйона», – наголосив Петро Лазар.
Цьогоріч область не отримала з державного бюджету й субвенцій на фінансування передбачених законом пільг окремих категорій громадян. Згідно з Законом про Державний бюджет, цільова субвенція на пільгові перевезення, або ж послуги зв’язку не передбачена. Оплачувати пільги, які фактично гарантує держава, місцеві бюджети повинні за власний рахунок. Якщо у містах обласного значення можна винайти кошти, то у районних бюджетах гроші відсутні. Ресурс є тільки в окремих сільських, селищних, міських бюджетах.

Крім цього не забезпечена асигнуваннями і потреба в коштах на оплату праці з нарахуваннями працівників бюджетних установ, які фінансуються з місцевих бюджетів, а також енергоносіїв. «У гірських районах та адміністративно-територіальних одиницях з малою чисельністю населення проблема забезпечення своєчасної виплати заробітної плати працівникам бюджетної сфери виникла б вже на початку другого кварталу нинішнього року. Аби уникнути цього та оплатити вчасно за енергоносії, у березні до обласного бюджету внесли зміни. Ними передбачено бюджетам районів 6,6 мільйона гривень, зокрема Воловецькому – 5,8 мільйонів. За рахунок цих коштів планується виплатити заробітну плату працівникам бюджетної сфери за перше півріччя п.р. у повному обсязі», повідомив директор департаменту фінансів Закарпатської ОДА Петро Лазар.

Прес-служба Закарпатської ОДА