ЄС готується змінити свого представника в Україні

У Брюсселі розпочалися співбесіди кандидатів на пост нового Голови представництва Європейського союзу в Україні. За інформацією джерел “Апострофа“, чинного посла Яна Томбінського може змінити італійський дипломат Х’ю Мінгареллі або швед Пітер Семнебі.

Співрозмовники видання зазначають, що обидва кандидати добре знайомі з ситуацією в Україні, проте попереджають, що призначення нового посла може дещо змінити тональність взаємин Києва і Брюсселя.

У вересні виповнюється чотири роки з дня призначення Яна Томбінського главою Представництва Європейського Cоюзу в Україні. За час роботи в Києві польський дипломат значно посприяв зміцненню взаємин між Україною і Брюсселем. “Втім, з огляду на те, що в Європейській комісії є чітко визначений термін перебування на посаді, навіть видатні результати в тій чи іншій сфері не дозволяють посадовій особі претендувати на пролонгацію терміну”, – розповів досвідчений дипломат, голова ради Незалежної асоціації банків Україна Роман Шпек.

У Брюсселі не уточнюють, кого саме розглядають на посаду нового посла Євросоюзу в Україні. Відмовляється коментувати цю інформацію також Ян Томбінський. “Я буду залишатися на посаді до серпня. Тоді можна буде говорити про підсумки мого перебування на посаді і коментувати наступників. У мене ще є п’ять місяців”, – заявив глава Представництва ЄС в Україні.

За словами співрозмовників “Апострофа”, приїзд до Києва нового посла може дещо змінити тональність відносин України з Європейським союзом. Справа в тому, що Х’ю Мінгареллі неодноразово виступав за поглиблення відносин між Києвом і Брюсселем. Тим часом Пітер Семнебі, за словами експертів, є набагато більш обережним і менш рішучим дипломатом. Він прихильник концепції “Східного партнерства”, в рамках якої Україна висувається ряд вимог як до кандидата на вступ до ЄС, але реальних перспектив членства України в Євросоюзі немає.

7dniv.info