На Закарпатті горять ліси

Перші лісові пожежі зареєстровані в Закарпатській області. «У Закарпатті всі сили і засоби приведені в готовність для боротьби з першими спалахами», – повідовляє перший заступник заступник начальника Закарпатського Оулмг Ігор Коцур.

– У області тривають контрольовані випалювання минулорічної трави. Вже було зафіксовано та ліквідовано 24 випадки загоряння сухостою. У зв’язку з цим, закликаємо населення відмовитися від самовільне випалювання, які призводять до великих лісових пожеж. Зараз встановилася тепла, вітряна погода, яка сприяє швидкому поширенню вогню, що в свою чергу становить небезпеку, перш за все, для населених пунктів, – відзначив Ігор Несторович.

Випалювання сухої трави в населених пунктах, на землях промисловості, енергетики, транспорту, зв’язку, а також – землях спеціального призначення може проводитися в безвітряну погоду. Крім того, ділянка для випалювання трави повинна розташовуватися не ближче 50 м від найближчого об’єкта, територія навколо нього повинна бути очищена від сухостою та хмизу, а люди, які беруть участь в пале, зобов’язані мати при собі засоби пожежогасіння. У свою чергу лісівниками ‎Закарпаття спільно зі службою ДСНС в Закарпатській області здійснюється комплекс організаційних, профілактичних та попереджувальних протипожежних заходів.

За порушення правил пожежної безпеки в лісах передбачена адміністративна відповідальність. За випалювання стерні, луків, пасовищ, ділянок із степовою, водно-болотною та іншою природною рослинністю або її залишків Кодексом України «Про адміністративні правопорушення» передбачено накладення штрафу на громадян від 170 до 340 грн., а на посадових осіб від 850 до 1190 грн.

Якщо ви помітили загоряння трави або тліючу лісову підстилку від покинутого багаття, намагайтеся загасити його самі.
Якщо ж пожежа розгорілася, і ви не можете загасити її самотужки – телефонуйте до служби порятунку за телефоном „101” або 64-05-58.

Прес-служба Закарпатського ОУЛМГ