Site icon zakarpatpost.net

Ужгород мистецький

Весна робить із людьми просто чудеса. На зміну зимовим озлобленості і скепсису розквітають посмішки і просто теляча розслабленість. Весна – завжди надія на щось і перемога над чимсь. Знаєш, що ця ейфорія ненадовго, та все-таки мали рацію наші предки: новий рік все-таки починається не з 1 січня, а з 1 березня, з перших підсніжників і бруньок. У березні святкувався день театру і ювілеї обох ужгородських театрів – 70-ліття драматичного і 35-ліття лялькового. Перший театр зробив заявку на майбутню оперету і камерні вистави на малій сцені, другий – на інтерактивні вистави-діалоги з залом.

Серед гостей був київський режисер Сергій Архипчук. Він заявив мені, що такої щільної концентрації мистецьких артефактів не зустрічав в жодному іншому місті. Воно справді так: на кожному кроці художник; багато вулиць (причому не тільки центральних) – з меморіальними дошками чи пам’ятниками (нехай і мініатюрними), в офісах – оригінальні полотна, діє ціла низка картинних галерей, усюди групки екскурсантів клацають селфі, переважно зі смаком оформлені кафе (хоч і не всі), від архітектури – очей не відірвати (особливо якщо її не видозмінюють, а просто реставрують), продовжується традиція закарпатських сувенірів (їх забивають китайські і прикарпатські, але за бажання можна знайти і місцеві), десятки нових храмів з іконостасами, мало де здійснюється стільки мистецьких видань (переважно «датських» – до різних ювілеїв), працюють свій художній інститут з коледжем (це як на фронті два «заградотряди», що не дозволяють ні кроку назад). Гм, по кожному пунктові можна і багато чого контраргументувати, та все-таки сторонній незамулений погляд творця, що вариться у київських розкошах, залишається приємним. Навіть якщо певний відсоток у тих компліментах Ужгороду – просто прояв ввічливості. Звісно, образотворча штука завжди домінувала у нас над усім іншим, решта видів мистецтв традиційно орієнтуються за його жовтою майкою лідера. Чи здатен цей локомотив витягти інші вагони? Час покаже.
Справа в тому, що у великих містах України багато проявів високого мистецтва і ще більше так званого трешу (по простому – творів фонового, нульового рівня). Там є мистецтво для снобів і є артистичний ширвжиток. Останній часто експортується до Ужгорода, справляючи тут не найкраще враження на публіку і аж ніяк не сприяючи соборницьким настроям. Натомість мистецтво справжнє рідко долає карпатські перевали, дещо частіше воно приходить з протилежного боку (скажемо, виставки Вазареллі чи О.Новаківського з колекції М.Мушинки).

А от у самому Ужгороді якраз менше крайнощів, тут домінує добротний середній рівень. Мистецьке життя тримається на солідних стандартах, вироблених ще за радянської доби. Після зняття цензури, яка тоді існувала у десятках проявів, якогось особливого спалаху не відбулося, але не сталося і падіння. Високі стандарти продовжують утримуватися завдяки старшим майстрам – учням Ерделі і Бокшая та учням їх учнів. Кожний художник зайняв свою нішу, і його звідти – тільки динамітом. Безперервність традиції – велика справа, вона допомагає пережити навіть ті тяжкі три-п’ять років, коли ринок мистецького продукту просто лежить.

Нічого не поробиш: мистецтво нині сильно залежить від фінансових вливань у нього. Ринок дещо регулює все на краще й у цій сфері. Його закони (жорстка конкуренція) призводять до певного зменшення зовнішньої реклами, до зважання частини власників крамничок і кафе на художній смак тощо. Усе то поки не зачепило комунальників, бо вони – монополісти.
Ужгород – перехрестя усіх можливих впливів, тим і цікаве гостям. Проте ще цікавіший їм наш власний голос. Хай і не надто гучний нині, а все ж – «не позичений, а власний».

Ужгород знав кращі часи, ніж нині, гідний ще ліпших. Тисяча років за спиною не дозволяють опуститися нижче плінтуса ні в чому. Ми маємо що сказати світові. Нехай поки переважно мовою барв і ліній. Хочеться і почути від світу щось важливе. «Варяги» у мистецтві дуже потрібні, без них усе застоялося би, а так вони здіймають хвилю, виступають збурювачами неспокою. Таких збурювачів (і зовнішніх, і внутрішніх) ніхто особливо не любить, але й без них – ніяк. Мистецький Ужгород давно став доконаним фактом, але старі здобутки тут швидко забуваються. Їх щодня доводиться оновлювати. Віриться, що цей рік буде урожайнішим за минулий.

Сергій ФЕДАКА, газета “Наш Ужгород”

Exit mobile version