Site icon zakarpatpost.net

Як ставляться ужгородці до проблеми корупції

Цими днями Верховна Рада ухвалила останній із необхідних законів «безвізового пакета», що стосується подання декларацій посадовими особами. Вимога теоретично спрямована на подолання корупції в державі і поліпшення інвестиційного клімату в Україні. Враховуючи, що Закарпаття межує зі Словаччиною, Угорщиною, Польщею і Румунією, населення зацікавлене у міжнародному співробітництві, однак чи вірять ужгородці у реальне подолання корупції на всіх рівнях влади?

Микола Бокоч, юрист:

– Де-факто закон є імплементацією Угоди з ЄС. Утім викорінити хабарництво у державі не так просто, як комусь здається. Зокрема, в Закарпатті, де давним-давно населення ментально звикло «дякувати» лікарям, вчителям, посадовцям у матеріальному еквіваленті. До антикорупційного закону ставлюся з оптимізмом. Подібні речі я завжди вітаю. Хочеться вірити, що бодай якісь кроки у цьому напрямку буде зроблено найближчим часом. І все ж не думаю, що за кілька місяців, навіть років вдасться повністю подолати проблему.

Ярослав Король, підприємець:

– Сприймаю подібні нововведення скептично. Не тому, що сам не прагну дієвих змін, а тому, що смішно, коли з високих трибун заявляють, що у Верховній Раді корупцію подолано. У нашому ж краї процвітає не тільки корупція, але ще й контрабанда – і це не тільки спиртне та цигарки, деревина та нелегали… Одним розчерком пера таке складне питання вирішити практично неможливо. Для боротьби з хабарництвом, скажімо, потрібно створювати якусь спеціальну службу. І це маєбути не поліція, не прокуратура, а відповідний контролюючий орган, незалежний від силових структур, але здатний відстоювати інтереси громадян, якщо треба, навіть у Європейському суді з прав людини.

Василь Молнар, сезонний робітник:

– Закарпатці – народ винахідливий. Привчили до хабарів уже навіть чехів. Тут така мафія, що подолати її майже неможливо. Розрекламована антикорупційна прокуратура – ніщо інше, як чергова мильна бульбашка з боку політиків, адже проводитимуть конкурсний відбір ті ж чиновники, а не громадськість. У нашому місті мало яку довідку видадуть без хабара, тим більше коли потрібно вирішити якесь питання терміново. Хто би що не казав, а насправді мало хто не зіштовхувався з корупцією в повсякденному житті.

Анжеліка Грицак, студентка:

– Політики – чудові оратори. Вони вміють гарно говорити, але здебільшого їхні слова розходяться з реальними вчинками. Корупція ж існує вже не один десяток років. Принаймні, у вузах. За гроші у нас можна купити все, у тому числі – диплом. Проте справжні знання потрібно здобувати самим. Я вірю, що вони у житті потрібні. Звичайно, антикорупційна платформа цікава, проте вона повинна стати ефективною інституцією для прогресу у всіх сферах життєдіяльності, а не спрямовуватись на ефемерну псевдогромадську діяльність з метою піару певних громадських діячів чи політичних сил.

Олег Куцин, економіст:

– Корупція починається у пологовому будинку і закінчується на цвинтарі. Бо як за радість материнства жінки платять, так і хороше місце на кладовищі потрібно купувати. Нещодавно, між іншим, міжнародні експерти проводили у всіх регіонах України соцопитування саме на цю тему. Як виявилося, в Закарпатті хабарі давали найбільше респондентів у державі – 93% опитаних. При цьому, 60% краян переконані, що іншим шляхом існуючі проблеми вирішити неможливо. Однак цікаво, що саме в нашій області населення найбільше вірить у те, що хабарництво можна подолати законним шляхом. Так, зокрема, вважають 78% тих, хто взяв участь у дослідженні. Що ж стосується особисто мене, то дуже сподіваюся, що громадськість, яка з кожним роком стає все більш політично свідомою, знайде важелі для того, щоб «зламати» злочинну систему.

Сільвія Маслей, пенсіонерка:

– Рано чи пізно корупцію буде подолано. У мене дочка живе в Канаді. Нещодавно їздила до неї. Там усе прозоро, про якісь «подачки» не може бути й мови. Усі діють у рамках чинного законодавства. Хабарі ніхто не бере й ніхто не пропонує, бо за це можна отримати реальний термін ув’язнення. На жаль, не все ще в нашому місті так, як би хотілося. Навіть у садок дитину влаштувати без знайомств важко. Однак не будьмо песимістами. Треба вірити в хороше, адже тільки так можуть наступити позитивні зміни – спочатку у свідомості суспільства, а далі і в державі.

Газета “Наш Ужгород”

Exit mobile version