У вуличних торговців конфісковуватимуть товар

Рішення, яке дасть можливість не тільки штрафувати вуличних продавців, що торгують у невстановлених місцях, а й конфісковувати товар, розглянуть на засіданні члени виконкому Ужгородської міськради.

Напередодні відбулася робоча нарада щодо практичних механізмів і дій, які будуть застосовувати, щоб змусити продавців виконувати визначені в місті правила торгівлі.
Як наголосив заступник міського голови Олександр Габор, на жаль, рейди працівників муніципальної поліції спільно з патрульною поліцією міста дають нетривалі результати – щойно посадовці покидають територію, яку облюбували собі продавці, як знову на тротуарах і бордюрах розкладають ящики з крамом.

Тому планується створити робочу групу, до складу якої увійдуть представники муніципальної поліції, департаменту міського господарства, за бажанням – депутати міської ради, представники управління ветеринарної медицини, міськрайонного управління ГУ Держсанепідемслужби чи структури, яку створять замість них, поліції. Група буде працювати дуже мобільно, виходити на місця несанкціонованої торгівлі і не просто складати протоколи про адміністративне порушення, як це було досі, а конфісковувати товар. Залучатимуть також усіх бажаючих представників ЗМІ – протидія незаконній торгівлі широко висвітлюватиметься на сайтах,у газетах, на телебаченні.

На вулицях біля ринків і не тільки торгують насамперед не люди, які щось виростили чи зробили власноруч, а перекупники з великими партіями товару, тобто так ведеться бізнес. При цьому на всіх ринках є можливість продавати на визначеному, належно облаштованому місці або ж у будівлі, як на “зеленому базарі”, плата за це практично символічна. Проте багатьом видається кращим торгувати “з асфальту”, в антисанітарних умовах, зате під ногами перехожих. На це постійно скаржаться мешканці і гості міста, Ужгород захаращується, високий ризик виникнення інфекційних захворювань.

Товар, який вилучатиме робоча група, буде оформлятися відповідними документами та передаватися на зберігання, а у визначених законодавством випадках – знищуватися, утилізовуватися. Оскаржити ці дії незадоволені можуть у судовому порядку.
Проект рішення виконкому передбачає також, що поліція буде постійно штрафувати водіїв, які розміщують машини з товаром або ж і власне для ведення торгівлі, перешкоджаючи руху іншого транспорту. Також комісії з безпеки дорожнього руху доручать провести обстеження і надати пропозиції щодо встановлення обмежувальних дорожніх знаків, які регулюють стоянку та зупинку машин біля територій усіх ринків Ужгорода.

Олександр Габор підкреслив: досить довго проблему незаконної торгівлі міська влада намагалася вирішити ліберальними методами, однак практика показала, що потрібно діяти більш рішуче, особливо з огляду на те, що починається літо, в місті більшає туристів, зростає кількість продавців і товару, а водночас у геометричній прогресії зростають і загрози, які несе така торгівля для іміджу Ужгорода та здоров’я покупців.

Ужгородська міська рада