Більшість фракцій у Верховній Раді – проти дострокових виборів

У Верховній Раді вважають, що питання імпічменту президента не можна піднімати, не маючи висновків слідчої комісії. Про це DT.UA розповіли керівники парламентських фракцій.

На думку голови фракції “Народний фронт” Максима Бурбака, сьогодні не може йти мови про імпічмент президенту, як і про дострокові парламентські вибори. У той же час він заявив, що “Народний фронт” буде голосувати за створення Тимчасової слідчої комісії (ТСК). “У створенні ТСК передусім зацікавлені президент і БПП, аби якнайшвидше розставити всі крапки над “і”. Проте, що стосується парламенту, то ключовим політичним питанням зараз є не розслідування офшорних справ президента, а відновлення коаліції, стабілізація парламенту й недопущення колапсу державної влади — в умовах дедалі інтенсивнішої війни”, – заявив Бурбак.

Голова депутатської фракції Радикальної партії Олег Ляшко також заявив, що підстави до старту процедури імпічменту президента України Петра Порошенка може дати тільки Спеціальна тимчасова слідча комісія Верховної Ради. “За місяць можна буде визначити ступінь вини президента. Якщо комісія підтвердить факти, викладені в оприлюднених матеріалах, можна буде розпочати процедуру імпічменту”, – заявив Ляшко.

Схожої думки дотримуються і в “Батьківщині”. Як заявив заступник голови фракції Сергій Соболєв, висновки з приводу історії з офшорами повинна зробити Спеціальна тимчасова слідча комісія, спеціальний прокурор і спеціальні слідчі.

Фракція “Самопомочі” також готова голосувати і за створення спеціальної слідчої комісії, і за закон про слідчі комісії, і за закон про президента. Про це заявив лідер партії Андрій Садовий. У той же час, на його думку, в країні, яка веде війну, і велика частина території якої окупована, передчасні розмови про імпічмент небезпечні.

У той же час Ярослав Москаленко, голова депутатської групи “Воля народу”, заявив, що в разі винесення погодженого проекту нового закону про ТСК, в якому будуть враховані зауваження КС, депутатська група не буде блокувати прийняття цього закону, але за створення комісії щодо ситуації з офшорами голосувати не буде.

На думку співголови депутатської групи “Партія “Відродження” Віталія Хомутинніка, зараз в тій соціально-економічній ситуації, в якій перебуває Україна, “не час для популістських заяв, в тому числі і щодо імпічменту”. У той же час він заявляє, що його депутатська група готова брати участь у розробці законопроекту по ТСК.

7dniv.info