Владика Мілан з архієрейським візитом відвідав парафію Різдва Пресвятої Богородиці у селі Ужок

10 квітня на 4-ту Неділю Великого посту, Преосвященний владика Мілан з архієрейським візитом відвідав парафію Різдва Пресвятої Богородиці Великоберезнянського деканату.

Преосвященного владику зустрів адміністратор Парафії о. Сергій Далекорей та запросив здійснити чин освячення престолу і очолити святкове Богослужіння. На цю знаменну подію прийшло багато вірників, аби возз’єднатися молитовно зі своїм архієреєм та прикластися до ікони Хреста в якій знаходиться частиця Животворящого Хреста на якому був розп’ятий наш Господь.

 

 

 

 

 

 

Перед початком Служби Божої владика освятив новий престол, на якому буде приноситися Безкровна Жертва нашого Господа. У своєму архипастирському слові владика Мілан розповів про історію віднайдення Хреста та великий дарунок для нашої єпархії, який зробили дев’ять років тому, подарувавши нам частицю Животворящого Хреста. Також владика закликав усіх, за євангельським прикладом, мати відкриті вуха для слухання та прийняття Слова Божого та відкриті уста для його проголошення.

Після Служби Божої усі вірники мали змогу прикластися до ікони Животворящого Хреста та простити у Господа допомоги у несінні свого власного хреста у цьому світі.

Довідка: Ужоцька дерев’яна церква є своєрідною візитною карткою Закарпаття. Церква є однією з найцікавіших споруд бойківського стилю. Греко-католицьку церкву архистратига Михаїла збудували майстер Павло Тонів із с. Бітлі на Львівщині та майстер Іван Циганин з Тихого у 1745 році. У візітації 1751 р. за греко-католицького пароха о. Луки Петрошовича сказано, що церква нова, «Благословена от Архіпресбитера Березницького», забезпечена всіма книгами та дзвонами.

Великий художник нашого краю Йосиф Бокшай, намалював цю церкву у єпископській каплиці в Ужгороді.

З приходрм рядянської армії греко-католицький храм передали у користування московського патріархату.

За переписом населення 1851 р. Угорської академії наук Елека Фийнєша, населення Ужка складало: 389 греко-католиків, 30 римо-католиків, 5 євангелістів та 32 євреї.

http://www.mgce.uz.ua