Закарпатці знову можуть у неділю їхати на «шопінг» до Угорщини

В Угорщині уряд вирішив скасував непопулярний закон, що забороняв великим магазинам та супермаркетам працювати у неділю. Цей документ діяв трохи більше року. Однак його підписання відразу ж викликало невдоволення та протести.

Голова кабінету прем’єр-міністра Угорщини Антал Роган сказав, що більшість людей так і не зуміли переконати у необхідності цього закону. Ініціатор — правляча партія ФІДЕС пояснювала цей крок тим, що неділя має бути для угорців днем, проведеним з родиною. Закон насамперед був спрямований на підтримку дрібних угорських підприємців, які змушені закривати свій бізнес через високі податки та обмаль покупців.

Натомість самі підприємці говорять про втрату виручки, профспілки — про масові скорочення працівників. Більшість угорців теж вимагали, аби їм дали можливість закуповуватися у зручний для них час.

Хоча угорський кабінет міністрів наводить дослідження від Національного міністерства економіки, який показує, що саме   у неділю більшість невеликих   магазинів змогли значно збільшити свою виручку. Відповідно, це підтримувало малий бізнес.

«Тим не менше, ми повинні не лише дивитися на економічні показники, а й прислухатися до думки людей, хоча їх ми й не змогли переконати», — сказав Антал Роган.

Угорська соціалістична партія вимагала провести референдум з цього питання, однак

його, скоріш за все, не буде. За словами Рогана, абсолютно безглуздо витрачати мільярди на референдум з цього питання, особливо коли існують більш нагальні питання, наприклад, квоти для нелегальної міграції.

Очікується, що протягом тижня скасування «закону про супермаркети» схвалить парламент, і вже цієї неділі торгові центри будуть відкриті.

Мають цьому зрадіти й мешканці Закарпаття, які на вихідних вирушають до Угорщини, аби закупити необхідні продукти або промислові товари у супермаркетах «Теско», «Практікер», «Шпар» або «Пенні-маркет».

dzerkalo-zakarpattya.com