Мукачівські школярі розповіли про своє дозвілля

В рамках місячника формування навичок здорового способу життя у психологами загальноосвітніх навчальних закладів Мукачева було проведено анкетування 7-9 класів. У дослідженні прийняло участь 1222 учнів, з них хлопців – 619 ( 51%), дівчат – 603 (49%).

Як свідчить дослідження молодь надає перевагу активному проведенню дозвілля, тобто заняттям спортом 625 (51%). Ще одним популярним способом проведення дозвілля є відвідування сеансів кінотеатру 360 (29 %).

Розглядалась і тема сімейних стосунків. Як свідчать відповіді респондентів, у 79 % сімей стосунки дружні і лише в 11 % – стосунки напружені, конфліктні. Батьки мають достатньо добрі стосунки з дітьми – це підтвердили 57 % учнів, діти довіряють своїм батькам (38%). Лише 8 % дітей мають напруженні, конфліктні відносини з батьками. На жаль, батьки не завжди є позитивним прикладом для своїх дітей. Так, у 46 % сімей дорослі палять, у 26 % випадків дорослі дозволяють епізодично вживати алкогольні напої. Варто зазначити, батьки не розуміють які наслідки такої їх необачної поведінки. Це призводить до того, що 13 % учнів 7-9 класів іноді палять цигарки, хоча 73% з них володіють достатньою інформацією про вживання як тютюну, так і алкоголю.

На жаль, згубним є і вплив компаній, знайомих, оточуючого середовища. 10 % опитаних розповідають про те, що мають знайомих, які вживають наркотичні та психотропні речовини. Основними причинами вживання психоактивних речовин є :

– 51 % прагнення нових вражень, емоцій;

– 36 % вплив друзів, компаній.

Також викликає занепокоєння те що 10 % учнів вважають що наркотики можна спробувати один раз, не розуміючи наслідків такої поведінки.

З питань шкідливості психоактивних речовин 69 % респондентів володіють достатньою інформацією з даного питання. Таку інформацію вони отримують здебільшого на виховних годинах та шкільних заходах (46 %) від своїх батьків (34 %), в інтернеті (30 %).

З метою профілактики в школах міста наркологами ЦРЛ читається курс лекцій по профілактиці наркоманії серед дітей. До травня лекції будуть прочитані в усіх школах міста. Водночас фахівцями Мукачівського державного університету починає проведення соціального опитування школярів міста з метою з’ясування чи вживають вони психотропні речовини.

Міською програмою «Захисту прав дітей» передбачені кошти на придбання тестів для діагностування наявності наркотичних речовин в організмі дитини. Це буде проводитися виключно за згодою батьків. Їх буде закуплено коштом міського бюджету. Тестування на наркотики психологи рекомендують у тому випадку, якщо у батьків з’явилися підозра на вживання дітьми психотропних речовин. Окрім змін в поведінці дитини, наявність слідів від уколів, поява синяків, неконтрольованості його поведінки і реакцій.

Мукачівська міськрада