Пошуки паровоза для Боржавської вузькоколійки тривають              

Вцілілі паровози серії ГР, які колись експлуатувалися на Боржавській вузькоколійці, закарпатські ентузіасти намагаються залучити з Миколаївщини. 

Начальник управління туризму Закарпатської ОДА Денис Ман, представники ГО “Боржавська ініціатива” Денис Добра та товариства “OstGleise” Себастьян Тролле відвідали днями місто Миколаїв та місто Новий Буг. Там зберігаються паровози серії ГР, які закарпатські активісти мають намір відновити до робочого стану за умови згоди громад цих міст. Історичні технічні об’єкти перебувають у комунальній власності міст і їх долю вирішує громада в особі депутатів місцевих рад. З даного питання відбулися зустрічі з головою Миколаївської ОДА Вадимом Меріковим, заступником міського голови міста Миколаїв Євгеном Шевченко, мером міста Новий Буг Максимом Лагодієнко.

Визначити подальшу долю паровозів важливо і з огляду на їх стан, – зазначалося під час зустрічі, – адже, якщо їх залишити в такому вигляді ще на пару років, вони можуть бути навіки втрачені.

В ході дискусії і обміні думок робоча група висловила пропозицію про налагодження взаємновигідної співпраці в збереженні паровозів через заміщення на інші атрактивні об’єкти та певної грошової компенсації. Керівник обласного управління туризму Закарпатської ОДА Денис Ман висловив пропозицію на рівні областей та зацікавлених міст підписати угоду про співпрацю. Зокрема, по проекту “Паровоз для Боржави”, розвитку туристичних обмінів тощо.

carpathia.gov.ua