В УжНУ розробили Концепцію інноваційного розвитку на десятиліття

В УжНУ відбулася прес-конференція за підсумками виконання наукового проекту та презентації Концепції «Інноваційний університет – інструмент інтеграції в європейський освітній в європейський освітній і науковий простір».

Мета проекту – розробка Концепції становлення інноваційного університету європейського типу на базі УжНУ на 2015-2025 роки. Це дозволить ефективно впроваджувати на Закарпатті  інноваційну структуру – Науковий парк «Ужгородський національний університет».

За словами розробників концепції, університет має три основні сфери діяльності – освіта, наука та інновації. Науковий парк – основний суб’єкт інноваційної діяльності, за допомогою якого дослідники зможуть отримати фінансування і можливість реалізувати  на практиці наукові розробки.

Координатор проекту, директор ННІ євроінтеграційних досліджень доц.Іван Артьомоврозповів: «Нещодавно ми презентували цей проект в Національній академії педагогічних наук України. Там його високо оцінили та зауважили, що ця робота має цінність не лише завдяки науковому парку, але, що дуже важливо, і завдяки системі моніторингу якості впровадження інноваційних складових».

Сергій Устич, директор Інституту транскордонного співробітництва – партнерської організації УжНУ в реалізації проекту додав: «Вчасні інвестиції – це великий успіх, запізнілі – великі проблеми, а відсутність інвестицій та інновацій – великі втрати. Інновації стали трендом, але це конкретна праця, спрямована на вирішення конкретних справ. Для Закарпаття успіх інноваційного університету має дуже важливе значення».

Йосип Головач, директор науково-дослідного інститут засобів аналітичної техніки в УжНУ зазначає, що науковий парк має стимулювати вчених до практичних досліджень, а університет – до пошуку реальних інвестицій. «Ми впроваджуємо науково-технічну складову. Минулого року юридично створили науково-технічний парк УжНУ. Для цього ми 9 років напрацьовували конкретні проекти. Зараз маємо результат – договір  про співпрацю між Науковим парком «Ужгородський національний Університет» і Кошицьким технічним університетом».

Загалом, в Україні є 13 наукових парків, більшість з них у вишах технічного спрямування. Серед класичних університетів України технічний парк мають Київський національний університет імені Тараса Шевченка та УжНУ, а міжнародний договір про співпрацю підписаний тільки в Ужгородському університеті.

Ужгородський національний університет реалізує науковий проект за підтримки Вишеградського фонду. Іноземні партнери проекту: Жешувський університет (Польща), Дебреценський університет (Угорщина), Технічний університет у м. Кошице  (Словаччина), – повідомляє прес-служба УжНУ.

uzhnu.edu.ua