Органи місцевого самоврядування тепер мають можливість закупити підручники для 4 та 7 класів

20 квітня на засіданні уряду міністр освіти і науки Лілія Гриневич запропонувала рішення, що дозволить нарешті забезпечити підручниками учнів 4 та 7 класів загальноосвітніх навчальних закладів в повному обсязі.

З’ясувалось, що місцеві органи влади не могли закупити свою частину підручників, хоч і отримали на те кошти, через неузгодженості в нормативних документах.

Аби надрукувати понад 6 мільйонів примірників підручників, видавництва просять передплату на закупівлю паперу. А органи місцевого самоврядування за чинними нормативними документами не мають права здійснювати передоплату. Якщо ж видавництва залучать для друку підручників кредитні кошти, – вартість підручника значно зросте. «Тому ми підготували відповідні зміни до постанов Кабінету міністрів України від 23 квітня 2014 року № 117 та від 14 січня 2015 року № 6, що дозволить органам місцевого самоврядування здійснювати попередню оплату цих послуг і дасть змогу врешті решт розв’язати цю гостру проблему та забезпечити дітей підручниками в повному обсязі», – доповіла про ситуацію міністр освіти і науки на першому засіданні уряду.

Уряд підтримав пропозиції Лілії Гриневич і вніс відповідні зміни до зазначених постанов Кабінету міністрів України, що дозволить місцевим органам влади здійснити передоплату і забезпечити закупівлю, доставку підручників для учнів 4 та 7 класів загальноосвітніх навчальних закладів.

Окрім того, уряд ухвалив рішення, що дозволять своєчасно видати атестати і свідоцтва про середню освіту та провести ЗНО.

carpathia.gov.ua