23 квітня іудеї відзначають Песах

Песах – найдавніше з єврейських свят, воно пов’язане з однією з найважливіших подій в єврейській історії – звільнення євреїв у 2448 році за єврейським календарем з єгипетського рабства.

Свято Песах відзначає ланцюг подій, внаслідок яких євреї стали народом.

Ізраїльтяни прийшли до Єгипту як одна сім’я – рід Якова, що складалося із сімдесяти чоловік, а вийшли як народ, що налічував шістсот тисяч.

Спочатку рід Якова був радо прийнятий у землі Гошен (однієї з провінцій Єгипту), але коли євреїв стало “занадто багато”, до них були прийняті особливі заходи. На всіх жителів країни була покладена трудова повинність, на євреїв – особливо важка. Будинки євреїв прослуховувалися і оглядалися, дружин розлучали з чоловіками, новонароджених хлопчиків вбивали.

Мойсей – хлопчик, якому судилося вижити і врятувати свій народ. Дивний збіг обставин врятував його від неминучої загибелі від рук єгиптян. Він виховувався в палаці фараона, але завжди відчував себе частиною свого народу.

За вбивство єгиптянина, що бив єврея, він був засуджений до смерті, втік, багато років жив у країнах Африки і Середнього Сходу.

Одного разу, переганяючи стадо овець через Синайський півострів, він побачив палаючий, але не згораючий кущ. З вогню пролунав голос Всевишнього, що звелів Мойсею відправитися до Єгипету і врятувати євреїв від рабства.

Песах – свято весни – символізує пробудження природи, оновлення світу і звільнення людини. Це свято здобуття свободи й гідності.

Свято триває сім днів з 15-го по 21-е число весняного місяця нісана за єврейським календарем (з 23-го по 29-е квітня в 2016 р.). Святкування починається напередодні – 14 нісана ввечері. За святковим столом читають Великодню Агаду – історію Виходу євреїв з Єгипту. У ці дні іудеї здійснюють паломництво до Єрусалима.

http://religions.unian.ua