«Світ писанки»: в Ужгороді вже вдруге представили розкішну великодню атракцію

В Ужгороді відкрили виставку, що знайомить із творчістю 30 майстрів із різних куточків Закарпаття, а також зі Львівщини, Івано-Франківщини та Києва.

Представлено понад 300 робіт, виконаних як у традиційних, так і в сучасних техніках із курячих і навіть страусиних яєць, деревини, ниток та низки декоративних матеріалів.

Як розповів куратор проекту, мистецтвознавець та викладач Закарпатського художнього інституту Роман Пилип, значна частина учасників – його нинішні чи колишні студенти, котрі надали для виставки справді ексклюзивні писанки у власному творчому трактуванні.

Крім того, завдяки підтримці Закарпатського обласного організаційно-методичного центру культури, своїми роботами, що особливо цінні рідкісною автентичною орнаментикою, долучилися майстрині з глибинок, зокрема, Перечинських. І, нарешті, основний організатор експозиції – обласний музей народної архітектури та побуту – також вельми посприяв залученню талановитих авторів, а ще – доповнив роботи конкурсантів експонатами з власних фондів.

 

 

 

 

 

У колекції музею нині близько 350 писанок із усього Закарпаття та з інших регіонів. Це не така вже й велика кількість, порівнюючи з Музеєм етнографії і художнього промислу у Львові, Київським скансеном і, тим паче, єдиним спеціалізованим в Україні – Музеєм писанкового розпису в м.Коломия, – розповідає завідувач відділу експозиції Закарпатського обласного музею народної архітектури та побуту Василь Коцан.

“Поповнити нашу колекцію цікавими зразками допоможе саме виставка-конкурс “Світ писанки”, позаяк однією з умов є передання учасниками хоча б двох-трьох писанок до музейної колекції. Власне, для нас це стане корисним надбанням, а для авторів – сподіваємось, почесною місією. Так, цьогорічна учасниця з Києва, заслужений майстер народної творчості України Оксана Білоус подарувала всі 12 своїх експонатів, що відтворюють писанкарські традиції східного Поділля”, – розповів музейник.

Також Василь Коцан з гордістю повідомив, що в Лондонському Королівському музеї, етнографічних музеях Будапешта, Праги зберігаються закарпатські писанки, зокрема, з Рахівщини, а отже наша писанка – дійсно шанована у світі.

Насолодитися красою великодніх атрибутів ужгородці та відпочивальники краю зможуть до середини травня.

Результати ж конкурсу такі:
Номінація “Традиційна писанка”: Оксана Білоус (м.Київ); Марія Хававка (с.Тур’я-Ремета, Перечинщина); Наталія Ковач (м.Хуст).
Номінація “Авторська писанка”: Наталя Янішевська (м.Золочів, Львівщина); Ольга Жулій (м.Львів); Тереза Варга (м.Ужгород).
Номінація “Новаторська писанка”: Ксенія Рибалко (м.Ужгород); Терезія Якоб (с.Крайниково, Хустщина); Христина Герц (смт.Чинадієво, Мукачівщина).

Переможців та учасників виставки нагородили науково-просвітницькими виданнями й художніми альбомами від музею, видавництва Олександри Гаркуші, а також – солодкими пасхальними композиціями від минулорічного учасника виставки, відомого шоколатьє Валентина Штефаньо.

Управління культури Закарпатської ОДА