В обласному центрі Закарпаття вшанували 30-ту річницю Чорнобильської трагедії

З нагоди 30-х роковин катастрофи на Чорнобильській АЕС в Ужгороді біля пам’ятника ліквідаторам Чорнобильської катастрофи відбувся мітинг-реквієм.
Корзини з квітами до пам’ятнику піднесли керівник краю – Геннадій Москаль, міський голова Ужгорода Богдан Андріїв, очільники правоохоронних структур, голови районів.

Схиляючи голови перед монументом, учасники заходу віддали шану ліквідаторам, пам’ятаючи, що ця жахлива трагедія увійшла в історію людства, як найбільша техногенна катастрофа, як невигойна рана на тілі України. Загалом у ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи брали участь 600 тисяч чоловік, з них 350 тисяч – українців. За останніми даними, на сьогодні вже 168 тисяч людей померло через цю чорнобильську трагедію.

Далі, пам’ятне зібрання продовжилося у обласному палаці дитячої та юнацької творчості. Як зазначив у своєму виступі Геннадій Москаль, «радіація здатна знищити все живе. Проте вона не змогла здолати духу героїзму і самовідданості людей, яких ми сьогодні називаємо «чорнобильцями». Тридцять років тому майже 5 тисяч закарпатців, ризикуючи життям та здоров’ям, ліквідовували наслідки трагедії. Близько половини з них, на жаль, уже немає серед нас».

– Ми схиляємо голови перед світлою пам’яттю тих, хто згорів у боротьбі з ядерною стихією, хто помер від хвороб, породжених Чорнобилем. Їхній подвиг назавжди записаний у літопис людської мужності й навічно залишиться в пам’яті українського народу, – мовив голова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль.

Після виступу відбувся урочистий концерт-реквієм з вшанування ліквідаторів Чорнобильської катастрофи.

http://www.carpathia.gov.ua