Чистий Четвер – час показати всім приклад любові і смирення 

Православні християни сьогодні святкують Великий Четвер, який у народі називають Чистим – день установлення Євхаристії, Таїнства Причастя.

Як повідомляє Центр інформації Української Православної Церкви, говорячи про історію свята, керуючий справами УПЦ митрополит Антоній (Паканич) нагадав про те, що Таїнство Причастя було встановлене самим Господом на останній трапезі з апостолами – Тайній вечері.

«Перед установленням Таїнства Євхаристії Спаситель омив ноги учням і сказав:«Отже, якщо Я, Господь і Учитель, умив вам ноги, то і ви повинні вмивати ноги один одному. Бо Я дав вам приклад, щоб і виробили так само, як Я зробив вам».(Ін. 13, 14-15). Господь показав, що істинні любов і смиренність нікого не принизять, а підносять і спасають людину, роблять її стійкою перед спокусами. Згадуючи ці євангельські події, щороку перед Храмом Гробу Господнього Патріарх Єрусалимський омиває ноги 12-ти священнослужителям, які символізують 12 апостолів», – розповів митрополит Антоній.

За словами митрополита Антонія, напередодні Чистого Четверга важливо підготуватися до сповіді, Причастя і відвідати богослужіння.

«Навести порядок у домі напередодні Великодня – теж правильно. Та не варто віддавати цьому всі сили. Набагато важливіше відвідати богослужіння Страсної седмиці, очистити душу для зустрічі з Воскреслим Господом, щоби приготування до Пасхи стало не просто дотриманням традицій, а проявом духовного життя. Гріх обтяжує, і в боротьбі з ним ми потребуємо постійної підтримки – Причастя Тіла і Крові Христової. Відомі випадки, коли Бог відкривав тим, хто сумнівався, що в Чаші справжні Тіло і Кров Христа: вино і хліб набували фізичних властивостей людської крові і плоті», – зазначив владика Антоній.

Говорячи про церковні традиції, він додав, що в цей день на Літургії готують Святі Дари, якими протягом року причащають хворих удома та в лікарнях.

На вечірньому богослужінні в Страсний Четвер, коли читають 12 уривків з Євангелія про Страсті Христові, віряни моляться із запаленими свічками. Після служби, за традицією, вогонь намагаються донести додому, щоб нанести зображення хреста при вході в помешкання.

http://religions.unian.ua