На Закарпатті збільшилася кількість виявлених вибухонебезпечних предметів

Протягом весняно-літнього періоду на Закарпатті традиційно збільшується кількість виявлених вибухонебезпечних предметів. Ледь не щодня краяни натрапляють на підозрілі знахідки – чи-то під час робіт на власному обійсті, чи на прогулянці в лісі.

Так, лише протягом двох днів фахівці групи піротехнічних робіт здійснили два виїзди для знешкодження боєприпасів часів Другої світової війни. 25 квітня рятувальники працювали в с. Малі Геївці Ужгородського району, де на пшеничному полі чоловіки знайшли два ВНП. Піротехніки вилучили з землі мінометну міну калібром 82 мм і ручну гранату Ф-1. Сьогодні ж, 26 квітня, на спеціалістів очікував виїзд у м. Берегово. На узбіччі дороги місцевий мешканець натрапив на вибухівку, яку ідентифікували як артилерійський снаряд калібром 76 мм. Усі вибухонебезпечні предмети піротехніки успішно знищили.
Незважаючи на те, що Друга світова війна завершилася понад 70 років тому, закарпатська земля приховує в собі ще чимало воєнних «сюрпризів». Будь-якої хвилини ви можете натрапити на підозрілий предмет, який загрожує вашому життю. Причому це може бути момент, коли ви зовсім не думаєте про обачність – під час впорядкування власної квіткової клумби чи збирання грибів у лісовому масиві, або й просто на пікніку. Однак небезпека від цього не стає меншою.

Якщо ви побачили підозрілий металічний предмет, дотримуйтеся кількох дуже простих правил. У жодному разі не чіпайте вибухівку й не намагайтеся її знешкодити, оскільки за власну необачність ви можете поплатитися життям. Повідомте про свою знахідку до Служби порятунку «101», після чого позначте місце виявлення ВНП та огородіть його. А справу знищення вибухонебезпечних предметів залиште професіоналам.

У ДСНС України у Закарпатській області