Пасхальне послання єпископа Ужгородського і Закарпатського Варсонофія

Всечесному духовенству, боголюбивому чернецтву і всім вірним чадам Закарпатської єпархії Української Православної Церкви Київського Патріархату.

Христос воскрес!

Возлюблені у Господі всечесні отці, дорогі брати і сестри!

Воскресна радість сягає вершини у стихирах Великодня. Вони творять один могутній гімн радості на честь воскреслого Христа – новозавітньої Пасхи. Ця радість передається всім і всіх обіймає, навіть наших ворогів. “Воскресіння день, – співаємо в останній стихирі, – і просвітімось торжеством, і один одного обіймімо! Промовмо: браття – і тим, що ненавидять нас, простім все , заради Воскресіння і так взиваймо: «Христос воскрес із мертвих, смертю смерть подолав і тим , що у гробах , життя дарував».

Саме це величне богослужіння переносить нас більш , як на дві тисячі років у минуле, у той незабутній , найсвітліший ранок після самої темної ночі , першого дня після суботи, коли жінки мироносиці , на чолі з Марією Магдалиною, несучи наготовані пахощі, прийшли до Гробу свого Розіп’ятого Господа. Та замість мертвого тіла Вчителя вони побачили двох мужів у одежах блискучих, які сказали їм: «Чого шукаєте Живого між мертвими? Нема Його тут, Він воскрес!» (Лк. 24:5-6). Цю радісну звістку мироносиці принесли апостолам, а потім і Сам Воскреслий Христос багато разів з’являвся перед Своїми учнями та народом, засвідчивши істинність Свого Воскресіння з мертвих.

Після трагічних подій Страстей Христових, сумного видовища Голгофи та хресних страждань – настає радість Воскресіння Ісуса. «Христос воскрес з мертвих, первенець серед померлих» (1 Кор. 15, 20); І ось Велич Божа : першими словами Воскреслого Господажінкам мироносицям та апостолам, а через них усім нам були:«Мир вам»! (Лк 24,36; Ін 20,19). Сам Переможець смерті являється їм і дає запоруку перемоги над усім, що вороже Йому і Його послідовникам.

«Де твоє смерте, жало ? Де твоя, пекло, перемога?!» – говорить святий ІоанЗолотоустий – Воскрес Христос – , і життя триває! Воскрес Христос ,- і немає жодного мертвого в гробі!, підтверджуючи слова апостола Павла, що каже: «Той, Хто воскресив Господа Ісуса, воскресить через Ісуса і нас» (2 Кор. 4:14) для життя вічного.

Христове Воскресіння – це фундамент нашої віри. Яке б значення мала Христова наука, якщо б так часто Ним передбачене Воскресіння не відбулося? Апостоли, проповідуючи святе Євангеліє, часто опираються на Христове Воскресіння, як на найсильніший доказ правдивості науки Життєдавця. “А коли Христос не воскрес, – каже святий апостол Павло, – то марна проповідь наша, то марна й віра ваша… Але ж Христос таки справді Воскрес із мертвих, первісток з померлих” (1 Кор. 15, 14 і 20).

Великдень – це певна запорука нашого Воскресіння для щасливого вічного життя. Як Христос воскрес, так і ми колись воскреснемо для нового світлого й вічного життя. Сам Владика неба і землі запевняє нас: “Бо надходить час, коли всі, хто у гробах, почуютьголосСина Божого, і вийдуть ті, що чинили добро, на воскресіння життя, а ті, що чинили зло, – воскреснуть на суд… Така бо воля мого Отця, щоб кожен, хто Сина бачить і вірує в Нього, жив життям вічним і щоб Я воскресив його в останній день” (Ін. 5, 28-29 і 6, 40).

Сьогодні, дорогі брати і сестри ми завітаємо одне до одного, щоб привітати зі величним святом Воскресіння Христового. Уже два роки ми проходимо особливе випробування, попри перемир’я війна на Донбасі триває, чи не щодня гинуть українські військові і цивільні українці, серед яких є і наші закарпатці…і, можливо, по-людськи нам зараз непросто говорити про радість. Однак радість пасхальна походить не від людей, а від Бога! Сьогодні весь всесвіт оспівує Христову перемогу, Його подолання зла і смерті. «Це день, що його сотворив Господь, тож радіймо і веселімося в нім»!Озброймося в Божий панцир, одягнімо шолом спасіння ( Еф. 6, 10-17) і будьмо готові і безстрашні, уповаючи на Переможця, Який зі смерті воскрешає і перемагає. Щоб бути безстрашним нам треба довіритись до кінця Тому, Який пройшов через смерть, щоб з нами жити і перемагати.

У ці святі Пасхальні дні , дорогі брати і сестри , сердечно вітаю Вас з радісним святом Воскресіння Христового! “Без Ісусового: Радуйтеся! (Мф. 28, 9) – не було б радості в серці апостолів; без Ісусового: Мир вам! (Ін. 20, 26) – не поширився б мир по обличчю землі…” (Святитель Інокентій Херсонський).

Надсилаю свої вітання і радість в Воскреслому Господі усім християнам нашої області , не залежно від їх конфесійної приналежності. Вітаю Народних депутатів України від Закарпаття, владу краю, силові структури та військовослужбовців з 128-ї окремої гірсько-піхотної бригади.

Звертаюсь до кожного жителя Закарпатської області словами Спасителя : «Мир Вам!», та прошу заради Воскресіння Христового забудемо всі образи, нам скоєні, пробачимо всіх ворогів наших, і на протязі всіх святкових днів поживемо не для себе, а для Розп’ятого за нас і Воскреслого Господа Ісуса Христа!

Благодать Господа нашого Ісуса Христа нехай буде з усіма Вами!

Христос Воскрес ! Воістину Воскрес!

ВАРСОНОФІЙ, єпископ Ужгородський і Закарпатський

http://www.cerkva.uz.ua