Начальника управління освіти Берегівської РДА Василя Лендєла звільнять через подвійне громадянство

Його в триденний строк має бути звільнено як такого, що під час перебування на державній службі отримав громадянство Угорщини.

Цей факт підтверджується наявністю у В.Лендєла паспорта громадянина Угорщини серії ВН №1379502, оформленого на прізвище Lengyel Laszlo, 04.09.1972 року народження, повідомляють у прес-службі Закарпатської ОДА. Як відзначають у відомстві, встановлено, що тільки протягом 2015 року В.Лендєл здійснив 20 перетинів державного кордону України через КПП «Лужанка» та КПП «Косино», користуючись паспортом громадянина Угорщини та керуючи автомобілями з угорською реєстрацією «MAK 878», «JNA 943», «HVW 745».

Як уже повідомлялося, згідно з п.2 ч.1 ст. 84 Закону України «Про державну службу», підставами для припинення державної служби є набуття громадянства іншої держави. Частина 2 ст. 84 даного закону вказує, що суб’єкт призначення зобов’язаний звільнити держслужбовця у триденний строк з дня настання або встановлення факту набуття ним громадянства іншої держави.

“Війну” з чиновниками, що поруч із українським мають також паспорт іншої держави, оголосив голова ОДА Геннадій Москаль. Разом з тим, варто зазначити, що сам закарпатський “губернатор” не дуже аж воліє виконувати Закон України “Про державну службу”, яким чітко окреслено підстави для звільнення з посади, зокрема, і голів ОДА. Дві з них напряму стосуються Геннадія Москаля, а саме – неможливість суміщення посади керівника області із депутатським мандатом (Геннадій Москаль є депутатом Закарпатської обласної ради), а також досягнення граничного – пенсійного – віку. Так, відповідно до п.7 ст. 83 “Підстави для припинення державної служби” державна служба припиняється у разі “досягнення державним службовцем 65-річного віку, якщо інше не передбачено законом”. Свій 65-річний ювілей Г.Москаль відсвяткував 11 грудня 2015 року. При цьому, на відміну від попередньої редакції цього закону, у нинішній не передбачено можливість продовження перебування на посаді після досягнення державним службовцем 65-річного віку, чим Г.Москаль скористався, виходячи зі старої редакції закону.

Отже, йдеться про те, що, голова ОДА на позір “бореться” з порушниками українського законодавства, самостійно ж законодавство ігноруючи.

http://zakarpattya.net.ua