На Закарпатті відбувся семінар щодо вдосконалення діяльності ЦНАП та реалізації нових повноважень місцевими органами влади

Семінар на тему: „Діяльність ЦНАП як інтегрованого офісу та децентралізація повноважень з надання адміністративних послуг” відбувся 11 травня у Закарпатській обласній державній адміністрації. У даному заході взяли участь керівники й адміністратори ЦНАПів, районних державних адміністрацій та міст обласного підпорядкування, керівники й службовці структурних підрозділів та органів влади, які безпосередньо задіяні в наданні послуг, а також представники новостворених громад.

Захід організовано Центром політико-правових реформ (м. Київ), Центром досліджень місцевого самоврядування (м. Львів) та департаментом економічного розвитку і торгівлі Закарпатської обласної державної адміністрації.

Метою заходу було обговорення проблематики покращення якості надання адміністративних послуг через вдосконалення роботи центрів надання адміністративних послуг (ЦНАП) у містах і районах області з врахуванням нових повноважень, що передаються  органам місцевого самоврядування і райдержадміністраціям  у сферах: реєстрації бізнесу, нерухомості, місця проживання.

В роботі семінару взяли участь заступник голови правління Центру політико-правових реформ Віктор Тимощук, заступник голови правління та експерт Центру досліджень місцевого самоврядування Ігор Бригілевич, радник Луцького міського голови Роман Матвійчук,  директор департаменту „Центр надання адміністративних послуг у місті Луцьку” Лариса Карпяк, керівники і службовці структурних підрозділів ОДА, керівники ЦНАП районних державних адміністрацій області і міст обласного підпорядкування, керівники і службовці територіальних органів державної влади, зокрема – Державної міграційної служби у Закарпатській області, Головного територіального управління юстиції та Держгеокадастру у Закарпатській  області.

Учасники семінару обговорили можливості вдосконалення роботи ЦНАП і підвищення якості обслуговування,  а також отримали роз’яснення щодо законодавчих змін та новацій.

Відкрив роботу семінару директор департаменту економічного розвитку і торгівлі Закарпатської ОДА Денис Ман. «За рік змінилось законодавство, додались нові послуги, тому ми зібралися обговорити актуальні питання, обмінятися досвідом для вдосконалення діяльності ЦНАП в області. Вдосконалення їх роботи та наближення до європейських стандартів сьогодні — один з найголовніших пріоритетів та інструментів боротьби з корупцією», – відзначив він.

Заступник голови правління Центру політико-правових реформ Віктор Тимощук подав  презентацію щодо стану справ із виконанням закону України „Про адміністративні послуги”, досягненнями цієї реформи у 2015 році і завданнями на поточний рік. Також надав експертні коментарі щодо виконання прийнятих законів з передачі повноважень з реєстрації місця проживання, а також реєстрації бізнесу і нерухомості.

Директор департаменту „Центр надання адміністративних послуг у місті Луцьку” Лариса Карп’як розповіла про організацію та досвід роботи ЦНАП у місті Луцьку з врахуванням нових повноважень органів місцевого самоврядування.

Радник луцького міського голови Роман Матвійчук розповів про формування та розвиток мережі ЦНАП у Волинській області  відповідно до кращих практик і реалізації нових повноважень. Це вдалося досягти шляхом формування єдиних організаційних підходів, впровадження електронного документообігу у ЦНАП районів і міст області.

Заступник голови правління Центру досліджень місцевого самоврядування  Ігор Бригілевич  відзначив необхідність формування належних ЦНАП. Важливим у цьому процесі залишається формування якісних інформаційних і технологічних карток для інформування громадян про послуги та адміністраторів про процедуру надання кожної послуги.

Учасники заходу взяли активну участь у обговоренні представлених тем, надали пропозиції і рекомендації щодо поліпшення діяльності ЦНАП, а також підтримали потребу формування і реалізації державою послідовної політики щодо розвитку ЦНАП та реальної передачі послуг ЦОВВ органам місцевого самоврядування.

Експерти семінару і представники територіальних підрозділів ЦОВВ у своїх виступах відповіли на більшість з поставлених питань, запропонували механізми їх вирішення, виходячи з сучасного стану справ і можливостей ЦНАП.

Семінар-тренінг провели за фінансової підтримки Представництва Фонду Фрідріха  Науманна в Україні.

carpathia.gov.ua