Геннадій Москаль озвучив ключові завдання для наведення ладу на держкордоні України

12 травня у сесійному залі ОДА Геннадій Москаль провів робочу нараду з керівництвом правоохоронних органів, Закарпатської митниці та Мукачівського і Чопського прикордонних загонів. Керівник краю озвучив присутнім ключові завдання, які слід невідкладно виконати для наведення ладу на державному кордоні України в межах Закарпатської області.

– У кінці квітня була спроба рейдерського захоплення Закарпатської митниці для відновлення контрабандних потоків (у першу чергу тютюнових виробів) через Закарпатську область, – заявив Г.Москаль. – Із цього приводу відбулася принципова розмова Президента, а потім прем’єр-міністра України зі мною, як головою Закарпатської облдержадміністрації. Під час цієї розмови речі, які відбуваються на кордоні, і які раніше не прийнято було озвучувати, називалися своїми іменами.

Особливо це стосується митного посту «Тиса» на українсько-угорському кордоні в Чопі. За результатами зустрічей із Президентом та прем’єр-міністром мені надані додаткові повноваження і чіткі вказівки для наведення ладу на кордоні.

Тому заявляю, що відтепер перетин товарами державного кордону в межах Закарпатської області відбуватиметься тільки в рамках законодавства.

Схеми з мікроавтобусами, водії яких роками провозять через «Тису» без будь-якого митного оформлення брендовий одяг, мобільні телефони та гаджети, елітний алкоголь, парфумерію, мийні та гігієнічні засоби, скутери, мотоцикли тощо, і які платять визначену таксу, яка йшла на Київ, припиняють своє існування. Хто хоче везти в Україну якийсь товар, має його розмитнити. Схема з так званими «піджаками» (коли місцеві мешканці для заробітку в кілька сотень гривень беруть на себе частину товару, щоб обминути його розмитнення) також буде зламана, для цього готується відповідне розпорядження. Вже готове спеціальне розпорядження щодо припинення вивезення під виглядом дров ділової деревини.

Попереджую, що якщо когось із митників чи прикордонників спіймають на хабарі – звільнять усю зміну. Таке жорстке рішення прийнято на рівні керівництва країни. Тому закликаю працівників митниці й прикордонної служби добре подумати – чи варто заради одномоментної вигоди ризикувати залишитися без роботи й стати фігурантом кримінального провадження.

У липні заплановано візит на Закарпаття прем’єр-міністра Володимира Гройсмана, котрий має оцінити результати роботи митниці. Грошей у Державному бюджеті не вистачає, через що немає можливості фінансувати ряд соціальних проектів, у тому числі на Закарпатті. З початку року ми не можемо закупити шкільні автобуси замість тих, що 2014р. вивезені в зону військових дій на Донбасі. Тому митниця має фінансувати Держбюджет, а не чиїсь політичні проекти чи збагачувати клерків різного рівня. Плани надходжень до Держбюджету з боку Закарпатської митниці, які встановлює Кабмін, мають бути виконані.

Для ефективної протидії корупції найближчим часом на Закарпатті будуть створені спеціальні міждержавні групи, які за погодженнями із митними органами Угорщини, Словаччини та Румунії проведуть взаємні звірки документів щодо руху товарів через кордон за 2015 – 2016 роки. Ми з’ясуємо поіменно, хто з підприємців який товар декларує при виїзді із сусідніх країн, а потім при в’їзді в Україну. І хто займається «липовим» транзитом, залишаючи нерозмитнений товар в Україні. У мене є достатньо досвіду, щоб зламати ці схеми.
Я чудово розумію, що наведення ладу на кордоні багато хто сприйме в штики. Будуть спроби залишити все як є а бо домовитися про «пільговий режим» для обраних. Тому одразу заявляю – усі такі спроби будуть оприлюднені в ЗМІ із наведенням конкретних прізвищ і посад.

Корупційні схеми на кордоні існують уже багато років. Усі про них знали, і всі мовчали. Я не втручався в цю ситуацію, яка була створена і курирувалася безпосередньо Києвом. Неможливо навести лад в окремому регіоні без підтримки Президента і прем’єр-міністра. Тепер така підтримка є. Багато років Київ годувався з кордону, але тепер хай посидить на голодному пайку. Закарпаття не платитиме нагору жодної «сірої» гривні.

Прес-служба Закарпатської ОДА